Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Yeşilçam’dan etkilendi, “foturafcı” hayalini gerçekleştirdi

ÇORUM’UN İSKİLİP İLÇESİNDE YAŞAYAN ÖMER ERDOĞAN, İZLEDİĞİ YEŞİLÇAM FİLMLERİNDEN ETKİLENEREK HAYALİNDEKİ “FOTURAFÇI” DÜKKÂNINI KURDU.

  • Diğer
  • 18 Aralık 2019
  • 283 KEZ OKUNDU
Reklam

Çorum’un İskilip ilçesinde yaşayan Ömer Erdoğan, izlediği Yeşilçam filmlerinden etkilenerek hayalindeki fotoğrafçı dükkânını kurdu.

İskilip’te fotoğrafçılık yapan Ömer Erdoğan (40), sinema filmlerinde gördüğü fotoğrafçı dükkânlarından esinlenerek 1960’lı ve 1970’li yılları yansıtan bir fotoğrafçı dükkanı kurmaya karar verdi. Önce bir dükkan kiralayan Erdoğan, daha sonra o dönemde fotoğrafçı dükkanlarında yer alan eski eşyaları toplamaya başladı. Komşularının hediye ettiği fotoğraf makinesi ile hayalini gerçekleştirmek için ilk adımı atan Erdoğan, yaklaşık 6 ay önce “Foturafcı”yı hizmete açtı. Adeta mini bir müzeyi andıran andıran dükkanda eski plaklar, kasetler, dergiler, gramofon, ecza dolabı gibi eşyalar teşhir ediliyor.

İş yerini açarken yöresel bir kelime olan “foturafcı” ismini kullandığını dile getiren Erdoğan, “Genelde Anadolu’da fotoğrafı imladaki gibi değil yöresel veya törpüleyerek kalın bir dil ile kullanılır. Fotoğrafçı bazı yerlerde foturafcı, bazı yerlerde fotohrafcı diye kullanılır” dedi.

Böyle bir iş yeri açma hayalinin 5 yıl öncesine dayandığını dile getiren Erdoğan, “Mesleğim de fotoğrafçılık. 5 yıl önce filmlerden esinlendim. 1960’lı ve 1970’li yıllara ait fotoğrafçı dükkânının halini kafamda canlandırdım ve bunu yapmaya karar verdim. Bunun için kiralık dükkan aradım, eski eşyalar biriktirdim. Benim bu düşüncemi duyan bir komşum kendisinde bulunan 1917 yılına ait bir fotoğraf makinesi hediye etti. Sonrasında burasını kiraladım” dedi.

İş yerinin 1960 ve 1970’li yıllara ait bir fotoğrafçı dükkanının imitasyonu olduğunu anlatan Erdoğan, “O dönem bir fotoğrafçı sadece fotoğrafçılık yapmazmış. Arzuhalcilik yaparmış, sigara satarmış, plak satarmış. Biz o dönemi buraya yansıtmaya çalıştık. Başarılı olduğumu da düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin burada fotoğraf çekinmeden gitmediğini söyleyen Erdoğan, “Burayla ilgili farklı bir şeyler yapsam mı diye de düşünüyorum. Ancak şuan benim ticari bir kaygım yok. Burası benim bir hobi alanım. Fotoğrafçı dükkanım benim müzem” diye konuştu.

İş yerinin camında o döneme ait neler varsa dükkanında da onların bulunduğunu kaydeden Erdoğan, “Satılık veya teşhir edilmesi gereken ürünlerin tamamı burada. Camekanda sigara var. 70’li yıllara ait kasetler, plaklar, pullar, eski çerçeveler, aile fotoğrafları var. Yan tarafta fotoğraf çekme alanı var. Orayı henüz düzenlemedim. İçeride de burada teşhir ettiğimiz malzemelerin devamı var. İçerisi bir fotoğrafçı dükkanı gibi değil. O dönemde bir iş yerine girildiğinde içerisi stoklanmış ürünlerden ziyade dükkanlarda bir kısım yaşam alanı varmış. İçerisi de bir nebze öyle. 1963 yılına ait bir pikap var. 200’e yakın plak var. Eski dergiler var. Eski bir ecza dolabı, sandık var. Tel dolabı var. Eski bir televizyon var, masa var. Duvar halısı var. Burayı görenler olumlu karşılıyor, beğeniyorlar. İçerideki malzemeleri satın almak istiyorlar. Burada satılık bir şey yok. Burası tamamen bir imitasyon gibi. Biz eskiyi burada teşhir etmeye çalışıyoruz” dedi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ