Türkiye tarımdaki tecrübesini Gürcistan ile paylaşıyor
TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI BAŞKANLIĞI İLE GÜRCİSTAN ÇEVRE KORUMA VE TARIM BAKANLIĞI VE T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİNDE DÜZENLENEN “GÜRCİSTAN TARIM UZMANLARI EĞİTİM PROGRAMI” KAPSAMINDA KROMATOGRAF MEDOTU, ANTİBİOBİKLERİN BELİRLENMESİ, ARICILIKTA ÇİÇEK TOZU TESTİ GİBİ ALANLARDA 25 GÜRCÜ TARIM UZMANINA ANKARA, İSTANBUL VE BURSA’DA EĞİTİM VERİLDİ.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen “Gürcistan Tarım Uzmanları Eğitim Programı” kapsamında 25 Gürcü tarım uzmanına Ankara, İstanbul ve Bursa’da eğitim verildi.
Gürcü uzmanların katıldığı eğitimlerde belirlenen analizleri kendi ülkelerinde yapabilmesi, Avrupa standartlarında üretim şartlarının tanıtılması ve farkındalığın oluşturulması, hem iç pazarda hem de uluslararası pazarda rekabet güçlerinin arttırılması hedefleniyor. Gürcistan Tarım İşbirliği Projesi ile her iki ülke arasındaki tecrübe paylaşımının artarak devam etmesi ve tarım işbirliğinin daha üst seviyeye taşınması da hedefleniyor. Ankara, İstanbul ve Bursa’da verilen eğitimlerde 25 Gürcü tarım uzmanına Kromatograf metodu, antibiobiklerin belirlenmesi, arıcılıkta çiçek tozu testi gibi konularında bilgiler verildi.
Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı ve Gürcistan Ulusal Gıda Ajansı ile eğitim projelerini hayata geçirmek amacıyla Tarım İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Ekim-Aralık 2019 döneminde Tiflis’te Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Laboratuvarı’nda ve Gürcistan Ulusal Gıda Ajansı’nda düzenlenen birincil üretim kontrolleri, virüs izolasyonu ve vektör identifikasyonu, bakteriyoloji, entomoloji, nematoloji, herboloji, mavi dil ve Batı Nil virüsü eğitimlerine 65 Gürcü tarım uzmanı katılmıştı.