Turkcell blockchain alanındaki çalışmalarını hızlandırdı
TURKCELL MÜŞTERİ DENEYİMİ VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDEN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SERKAN ÖZTÜRK
Turkcell, blockchain’i kullanarak geliştirdiği çözümlere yenilerini eklediğini duyurdu. Blockchain teknolojisini kullanan şirketin Dijital Kimlik Yönetimi çözümü dijital dünyada karşılaşılan kimlik ispatı ile ilgili sorunları güvenli biçimde çözüyor.
Turkcell, blockchain teknolojisini kullanarak geliştirdiği çözümlere yenilerini eklemeye devam ettiğini duyurdu. Şirket, geliştirdiği Dijital Kimlik Yönetimi çözümü sayesinde kimlik ispatı gereken hallerde kullanıcıların kimlik bilgilerini koruma altına alıyor. Web siteleri, çağrı merkezleri gibi yüz yüze olmayan kanallarda kimlik ispatını sağlayan blockchain tabanlı bu çözümü ile Turkcell; kişiyi tanımlayan özelliklerin, güvenli ve kontrollü biçimde diğer kurumlara aktarılabilmesini sağlıyor. Bu sayede aynı zamanda bireyler ve kurumlar arasında güvenli bağlantı oluşturuluyor.
Serkan Öztürk: “Blockchain çözümleriyle kurumlarımızın gelişimine destek oluyoruz”
Turkcell’in geliştirdiği blockchain tabanlı dijital kimlik çözümlerini geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK BİLGEM tarafından düzenlenen 2’nci Ulusal Blockzincir Çalıştayı’nda da tanıttıklanı kaydeden Turkcell Müşteri Deneyimi ve Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, “Müşterilerimizin dijital deneyimlerini güvenli biçimde iyileştirebilmek adına Turkcell olarak geliştirdiğimiz blockchain teknolojisini baz alan çalışmalarımıza hız verdik. Blockchain tabanlı kimlik çözümlerimiz kişinin verilerini kendisinin kontrol etmesine imkân veriyor ve güvenli biçimde paylaşımına ortam oluşturuyor. Geliştirdiğimiz bu çözümlerin farklı sektörlerde uygulamasını da hayata geçirerek kurumlarımızın gelişimine destek olmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamak” diye konuştu.
Yapılan bilgilendirmede; Dijital Kimlik Yönetimi ile temel kimlik verileri dışında, kullanıcının kim olduğunu ifade eden diğer kişisel verilerin paylaşılması için bir ağ kuruluyor. Kullanıcı, verisini başka bir kurum ile paylaştığında verinin doğruluğu blockchain’den kontrol edilebiliyor. Ayrıca, bu çözümde kişiler hangi verilerinin paylaşılacağını da kendileri belirleyebiliyor.
Blockchain teknolojisiyle geliştirilen Turkcell’in yaptığı çalışmalardan bir diğeri de yurt dışı kullanımlarındaki ücretlendirmelerin üçüncü partiye ihtiyaç duyulmadan uçtan uca iletimle gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Bu sistemle ülke operatörleri arasında karşılıklı ödenecek ücretleri belirleme işleminde süreç daha hızlı ve güvenli ilerlerken oluşabilecek yasadışı girişimler erken tespit edilebiliyor. Aracı firmalar ortadan kalkıp süreçler sadeleştiği için mutabakat ve kontrol ihtiyaçları azalıyor, ayrıca sahtecilik tespitine imkân da tanınıyor.
Blockchain teknolojisi üzerine çalışmaları sadece bu iki çözüm ile de sınırlı olmadığı belirtilirken; güvenli küresel dijital ödeme, takas ve hesaplaşma sistemleri, IoT uygulamaları ve benzeri diğer hizmetlerde de blockchain teknolojisiyle çözümler üzerinde çalışan şirket, bu alandaki uluslararası kuruluşlarda da aktif biçimde rol aldığı da kaydediliyor.