Reklam
tvTürk

TESK Başkanı Palandöken: “Cam ambalajlı ürünlerde depozito uygulaması yaygınlaşmalı”

TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN, “CAM AMBALAJLAR PLASTİKTEN DAHA PAHALI OLDUĞU İÇİN ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE PLASTİK AMBALAJLARI DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR. ANCAK, CAM AMBALAJLAR DEPOZİTOLU OLURSA TAM TERSİNE PLASTİKTEN DAHA UCUZA GELİYOR. PLASTİK AMBALAJLAR İSE HEM ÇEVREYE ZARARLI HEM DE İNSAN SAĞILIĞINA. DOLAYISIYLA AMBALAJLI ÜRÜNLERİN HEM DAHA UCUZ HEM DE DAHA SAĞLIKLI OLABİLMESİ İÇİN DEPOZİTOLU CAM AMBALAJLAR TEŞVİK EDİLMELİ” DEDİ.

  • Ekonomi
  • 29 Mayıs 2019
  • 195 KEZ OKUNDU
Reklam

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Cam ambalajlar plastikten daha pahalı olduğu için üretici de tüketici de plastik ambalajları daha çok tercih ediyor. Ancak, cam ambalajlar depozitolu olursa tam tersine plastikten daha ucuza geliyor. Plastik ambalajlar ise hem çevreye zararlı hem de insan sağılığına. Dolayısıyla ambalajlı ürünlerin hem daha ucuz hem de daha sağlıklı olabilmesi için depozitolu cam ambalajlar teşvik edilmeli” dedi.

Ücretli plastik poşetlerdeki kullanımın azalması gibi camda da depozito uygulamasının yaygınlaşması gerektiğine değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Plastik poşetlerin paralı olmasından sonra katılım ve farkındalık ülkemizde epeyce arttı. Artık halkımız plastiğin ne kadar zararlı ve sağlıksız olduğunu çok daha iyi anlamış durumda. Bu uygulamanın amacıyla aynı doğrultuda, cam ambalajlı ürünlerde de bu şekilde bir farkındalık oluşturulmalı. Çünkü cam, hammaddesi toprak olduğu için yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor ve sağlığa zararı yok. Bunun aksine plastik ambalajlı ürünler hem çevreye hem de içinde bulunan ürüne karışan maddeler nedeniyle insan sağlığına zarar veriyor. Dolayısıyla ücretli poşetlerde yakalanan farkındalık camda da yakalanmalı” ifadelerini kullandı.

“Cam şişe üretene de, tüketene de teşvik verilmeli”

Cam şişe üretiminin ve tüketiminin yaygınlaşması için teşvik verilmesi gerektiğine dikkati çeken Palandöken, “Cam ambalajlı ürünler plastik ambalajlı ürünlere göre daha pahalı fakat plastiğin hem çevre kirliliğine etkisini azaltmak için hem de sağlığımıza verdiği zararın tedavisi için harcanan para, cam ambalajlı ürünlere verdiğimiz paradan çok daha fazla olabiliyor. Plastik ürünler nedeniyle katlandığımız sosyal maliyet her geçen gün biraz daha artıyor. Bu yüzden cam ambalajı üretenlere de bunları tüketen vatandaşa da teşvik verilmeli. Özellikle de depozitolu ürün kullanımının artırılması özendirilmeli” şeklinde konuşu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ