Tersine akıyor
TERSAKAN ÇAYI GÖRENLERİ ŞAŞKINA ÇEVİRİYOR.SAMSUN’UN LADİK İLÇESİNDE Kİ LADİK GÖLÜNDEN DOĞAN TERSAKAN ÇAYI, TERS AKMASI NEDENİYLE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKİYOR. LADİK GÖLÜNDEN HAREKET EDEN ÇAY, 100 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA OLMAKLA BİRLİKTE YEŞİLIRMAK’IN BİR KOLU OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR. LADİKTEN BAŞLAYARAK ÖNCE SAMSUN HAVZA İLÇESİNİN İÇİNDEN VE MAHALLERİNDEN GEÇEREK AMASYA’DA BULUNAN GÜMÜŞSUYU DERESİNE AKIYOR.ARDINDAN YEŞİLIRMAK’A KARIŞAN ÇAY ORADAN KARADENİZ’E DÖKÜLÜYOR.HER SENE İNSANLAR TERSAKAN ÇAYINI GÖRMEK İÇİN SAMSUN HAVZA İLÇESİNE GELEREK BU İLGİNÇ ANI KAYDEDİYOR.
Samsun’da bulunan Tersakan Çayı, diğer akarsuların aksine kuzeye değil, güneye akarak görenleri şaşkına çeviriyor.
Samsun’un Ladik ilçesindeki Ladik Gölü’nden doğan Tersakan Çayı, ters yöne akması nedeniyle dikkatleri üzerine çekiyor. 100 kilometre uzunluğundaki Tersakan, Yeşilırmak’ın bir kolu olma özelliğini de taşıyor. Ladik’ten çıkan Tersakan, önce Samsun Havza ilçesinin içinden geçerek Amasya’da bulunan Gümüşsuyu Deresi’yle birleşiyor. Ardından Yeşilırmak’a karışan çay oradan Karadeniz’e dökülüyor. Her sene insanlar Tersakan Çayı’nı görmek için Samsun Havza ilçesine gelerek bu tersine durumu kaydediyor.
Her yaz Tersakan Çayı’na gelerek ailesi ile piknik yaptığını belirten Havza ilçesi sakinlerinden Korkmaz Önder, “Tersakan Çayı Ladik Gölü’nden başlıyor, Havza’dan geçerek Amasya gidiyor, orada Yeşilırmak’a karışıyor. Bundan dolayı isimi ’Tersakan’ olarak kaldı. Eski zamanlarda buranın insanları Tersakan’ın suyu ile halı yıkar, bulaşık yıkardı. Çocukları ırmağa girip yüzerlerdi. Tabii şimdi hiçbiri kalmadı. Ben boş vakitlerimde ailemle gelip Tersakan Çayı’nın yanında piknik yapıp eğlenceli vakit geçiriyorum” dedi.