Temizlenen yuvalar leylekleri bekliyor
TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK LEYLEK KÖYÜ OLAN KARACABEY’E BAĞLI ESKİKARAAĞAÇ’TA, GELENEKSEL BAHAR TEMİZLİĞİ ÖNCEKİ GÜN BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ. EKİPLER, LEYLEK YUVALARINDA TEMİZLİK YAPTI.
Türkiye’nin ilk ve tek leylek köyü olan Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç’ta, geleneksel bahar temizliği önceki gün belediye ekipleri tarafından gerçekleştirildi.
Bahar temizliği sırasında bir yandan mahalle sokakları temizlenirken, bir yandan da merdivenli araç yardımıyla leylek yuvalarına çıkan doğa dostu ekipler, yuvaya yine leylekler tarafından taşınan yabancı ve riskli materyalleri topladı. Geçen yıl başlatılan bu çalışma sayesinde, yumurtadan çıkan leyleklerin ip ve misinalara takılıp sakat kalmasına veya ölmesine engel olunuyor.
Karacabey’de Avrupa Leylek Köyleri Birliği içerisinde ülkemizi temsil eden ve Bursa’nın parlayan yıldızı haline gelen Eskikaraağaç Mahallesi’nde yapılan farkındalık ve koruma çalışmalarına bir yenisi daha eklendi.
Köyde, ilki geçen yıl yapılan yuva temizliği bu yıl da Karacabey Belediyesi ekiplerince titizlikle gerçekleştirildi. Bir yandan Eskikaraağaç Mahallesi sokakları temizlenirken, diğer yandan yuvalara çıkan ekipler, leylekler tarafından yuva malzemesi sanılarak yuvaya taşınan yabancı cisimleri topladı.
Leyleklerin özellikle saman balyaları, misina ve naylon poşetleri yuva malzemesi olarak kullanması, ne yazık ki yumurtadan çıkan yavrular için ölümcül bir risk oluşturuyor. Geçtiğimiz yıllarda her defasında bir yavrunun ölümüne veya sakat kalmasına neden olan bu duruma karşı Karacabey Belediyesi, geçen yıl başlattığı çalışma ile baharda leylekler gelmeden yuvalardan bu tarz risk oluşturan materyalleri topluyor.
Diğer kentlere örnek
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki dere ve göl kenarına bırakılan olta artıkları, ağ ve misinalar, naylon ve plastik gibi pek çok ürünün, leylek ve benzeri kuşlar tarafından yuva malzemesi olarak kullandığını ve bunun yavruları öldüren sonuçlara neden olduğunu üzücü şekilde tecrübe etmiştik. Bununla ilgili leylek köyümüz başta olmak üzere, civar bölgelerde bilgilendirme çalışmaları ile atıkların çöpe atılmasının önemine değindik. Ancak bu esnada da ekiplerimizle yuvaları tek tek temizleyerek, riski en aza indirmek istedik. Ve 2 yıldır bu sebepten olan ölümleri yüzde 100 ortadan kaldırmış olduk. Bizler bunu her yıl yavru dönemi öncesi yapıyoruz. Diğer şehirlere de örnek olmasını dileriz’’ dedi.
Küçük kuşlar için de ahşap yuvalar konuldu
Öte yandan yuva temizliği için merdivenle direklere çıkan ekipler, leylek yuvalarının altını kullanan serçe vb. küçük kuşların da elektrik hatları arasında yangın çıkarma riskini ortadan kaldırmak için belediye tarafından yaptırılan ahşap kuş yuvalarını konumlandırdı.
Bu sayede serçe gibi küçük kuşların, rastgele elektrik telleri arasında girip yuva yapmasına engel olunarak, olası bir yangın riski de ortadan kaldırıldı.