Selimiye yeniden eski ihtişamına kavuşacak
GÜRKAN, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE YER ALAN MİMAR SİNAN’IN ‘USTALIK ESERİM’ DEDİĞİ SELİMİYE CAMİ’NİN, ‘SELİMİYE CAMİİ ÇEVRESİ KENTSEL TASARIM VE PEYZAJ PROJESİ’NİN’, VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE EDİRNE BELEDİYESİ ARASINDA YAPILACAK GEREKLİ YAZIŞMA VE ÇALIŞMALARIN ARDINDAN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN MUTABAKATIN SAĞLANDIĞINI KAYDETTİ.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi arasında ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nin tamamlanması için mutabakatın sağlandığını söyledi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısında, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi arasında ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nin geleceği için gerekli mutabakatın sağlandığını söyledi.
Gürkan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Cami’nin, ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’nin’, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi arasında yapılacak gerekli yazışma ve çalışmaların ardından kısa sürede hayata geçirilmesi için mutabakatın sağlandığını kaydetti.
“Rekreasyon projesini uygulamaya başlayacağız”
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğini ve söz konusu proje ile ilgili mutabakata vardıklarını anlatan Gürkan, “Biz uzlaşmaya vardık. Bununla ilgili çalışmaları şu anda başlattık. Yemiş Kapanı Hanı’nın Yüksek Kurul tarafından iptal edilmiş olan koruma ve konservasyon kararı ile ilgili bir dava açmıştık. Yüksek Kurul Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine koruma ve konservasyon kararını iptal etmişti. Bizde iptale iptal diye dava açmıştık. Sayın genel müdürle; koruma, konservasyon, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması ancak ihya edilmemesi noktasında mutabık. Şimdi kurula o şekilde başvuru yapacağız. Yani şartlı bir başvuru olacak. Kısa bir zamanda da Selimiye Cami’nin etrafındaki kurul tarafından zaten onaylanmış olan, malzeme seçimleri yapılmış olan rekreasyon projesini uygulamaya başlayacağız” dedi.
Gürkan, gerekli çalışmaların başlaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Yüksek Kurulu Selimiye Rekreasyon Projesi’ni durdurma kararı vermesinin ardından bu karar için Edirne İdare Mahkemesi’ne açtıkları davayı geri çekeceklerini söyledi.
3 yıl önce kurtarma kazısı başlamıştı
Edirne Belediye Başkanlığı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Selimiye Camii Meydanı’nı yeniden düzenlemek için 3 yıl önce proje hazırladı. Yapılan çalışmalar sırasında yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda 100 odalı olan ve Osmanlı döneminde ’meyve-sebze hali’ olarak kullanıldığı bilinen Yemiş Kapanı Hanı kalıntıları ile duvarları toprak altından çıkarıldı.
Silüet tartışmaları yaşanmıştı
Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun Mimar Sinan’ın ’Ustalık eseri’ Selimiye Camii’nin önündeki Yemiş Kapanı Hanı’nın korunması kararı, Kültür Varlıklar Yüksek Kurulu’nda iptal edilmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarihi Yemiş Kapanı Hanı’nı yeniden ihya etme isteği üzerine Edirne Belediyesi tarafından söz konusu hanın 14 metre yüksekliği nedeniyle Selimiye’nin silüetinin bozulabileceği gerekçesiyle yargı süreci başlatmıştı.
Tarihi yemiş kapanı hanı
Osmanlı Padişahı Sultan 3’üncü Murat döneminde, 1590’lı yıllarda Türk-İslam mimarisinin şaheseri kabul edilen Selimiye Camii Arastası’nın batı tarafında yaptırıldı. 100 odalı olduğu tahmin edilen hanın zamanla harabeye döndüğü ve üzerinin toprakla kapatılarak Selimiye Meydanı’na katıldığı belirtiliyor.