Reklam
tvTürk

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Asamblesi Genel Kuruluna Hitap Etti

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN (DSÖ) EN ÜST KARAR ALMA ORGANI OLAN DÜNYA SAĞLIK ASAMBLESİ İSVİÇRE’NİN CENEVRE ŞEHRİNDE TOPLANDI. DSÖ ÜYESİ ÜLKELERDEN BAKAN, BAKAN YARDIMCILARI VE ÜST DÜZEY SAĞLIK YÖNETİCİLERİNİ BİR ARAYA GETİREN ASAMBLE, 28 MAYIS’A KADAR DEVAM EDECEK. ASAMBLEYE BU YIL CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN EŞİ EMİNE ERDOĞAN DA KATILACAK VE 21 MAYIS’TA GERÇEKLEŞTİRİLECEK “ANNE YENİDOĞAN VE ÇOCUK SAĞLIĞI ORTAKLIĞI YÜKSEK DÜZEYLİ BRİFİNGİ” VESİLESİYLE KATILIMCILARA HİTAP EDECEK.

  • Diğer
  • 21 Mayıs 2019
  • 166 KEZ OKUNDU
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi İsviçre’nin Cenevre şehrinde toplandı. DSÖ üyesi ülkelerden Bakan, Bakan Yardımcıları ve üst düzey sağlık yöneticilerini bir araya getiren Asamble, 28 Mayıs’a kadar devam edecek. Asambleye bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katılacak ve 21 Mayıs’ta gerçekleştirilecek “Anne Yenidoğan ve Çocuk Sağlığı Ortaklığı Yüksek Düzeyli Brifingi” vesilesiyle katılımcılara hitap edecek.

Asamblenin açılış gününde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’yi temsilen Genel Kurul’a hitap etti. Bakan Koca, bu yılki ana teması “Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı” olan Asamble’deki konuşmasında şunları kaydetti:

“Bizim görevimiz ülkelerimizde kırılgan ve dezavantajlı durumda olanları düşünerek denge ve hakkaniyeti rehber edinmektir. Zira sağlık herkesin hakkıdır. Sağlık sistemleri ise kalite, erişilebilirlik ve ödeme gücü açısından herkesin eşit bir şekilde bu hakka sahip olabilmesini hedeflemelidir.

Bu anlayış temelinde, ülkemiz 2002 yılından beri başarılı bir sağlık sistemi reformu uygulamaktadır. Herkesin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine erişimi sağlamak amacıyla, erişim prosedürlerini basitleştirdik ve vatandaşlarımız için sağlık harcamalarını artırdık. Bugün, Türkiye’deki nüfusun yüzde 99’undan fazlası genel sağlık sigortası şemsiyesi altında bulunmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için acil sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesini sağladık. Kanser tedavisi, organ nakli, yoğun bakım hizmetleri gibi pahalı tedaviler, tamamıyla devletimiz tarafından karşılanmaktadır.

Sağlık sistemleri istikrarlı ve iyi koşullar altında iyi bir şekilde faaliyet gösterir, ancak dayanıklılıklarını en beklenmedik zamanlarda ve zorlayıcı koşullarda gösterirler. 2011 yılında ülkemde yaşanan olay da tam olarak budur. Sayıları halihazırda 4 milyona yaklaşan Suriyeli halkın Türkiye’ye akını ile sağlık sistemimiz ve iş gücümüz bir dayanıklılık testine maruz kalmıştır. Bunun karşısında biz, misafirlerimizi en temel haklardan mahrum bırakmanın ne kendileri ne de bizim vatandaşlarımız için iyi sonuçlar getirmeyeceğinin bilincinde olarak Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı yolunu seçtik.

Suriye krizi, yalnızca sağlık sistemleri için değil; küresel siyaset ve insanlık adına da bir test olmuştur. Bu krize yönelik kayıtsızlık, tepkisizlik ve yok sayma devam ettiği müddetçe, dünya üzerinde hiçbir ülke güvende olamaz. Bu güvenlik risklerinin başında da sağlık alanı gelmektedir.

Bu noktada, DSÖ’nün sağlıkta en yetkili kuruluş olarak yürüttüğü çalışmaları takdir ediyor ve çok önemsiyoruz. DSÖ’nün bu konudaki inisiyatifini artırarak, küresel güçlerle birlikte daha aktif katılımı; çözüm çabalarına yönelik önemli katkı yapacaktır.”

Bakan Fahrettin Koca, Asamblenin ilk gününde Irak, Küba, Azerbaycan ve İran Sağlık Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Koca, zirvenin ikinci gününde ise İspanya, Çekya ve Endonezya Sağlık Bakanları ile görüşecek.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ