Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Parmak kopmalarında ilk 2 saat çok önemli

PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ UZMANI OPR. DR. FATİH SÖYLEMEZ, PARMAKTA KOPAN PARÇANIN İÇİNDEKİ HÜCRELERDE KAN DOLAŞIMI OLMADIĞI İÇİN İKİ SAAT İÇERİSİNDE HÜCRE ÖLÜMLERİNİN BAŞLADIĞINI BELİRTEREK, “BU NEDENLE BAŞARILI BİR SONUÇ İÇİN İDEALİ ORTALAMA 2 SAAT İÇİNDE AMELİYAT MASASINA ALINMASIDIR. SÜRE İLERLEDİKÇE DOKUDA HÜCRE ÖLÜMLERİ ATTIĞI İÇİN BAŞARI ŞANSI AZALMAKTADIR” DEDİ.

  • Diğer
  • 13 Mayıs 2019
  • 153 KEZ OKUNDU
Reklam

SAMSUN (İHA) – Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Fatih Söylemez, parmakta kopan parçanın içindeki hücrelerde kan dolaşımı olmadığı için iki saat içerisinde hücre ölümlerinin başladığını belirterek, “Bu nedenle başarılı bir sonuç için ideali ortalama 2 saat içinde ameliyat masasına alınmasıdır. Süre ilerledikçe dokuda hücre ölümleri attığı için başarı şansı azalmaktadır” dedi.

FBM Estetik Tıp Merkezi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Fatih Söylemez, parmak kopmalarında zamanın önemi hakkında bilgi verdi. Parmak kopması vakalarında ilk olarak telaşa kapılmadan kopan parçaların nemli bir havlu veya beze sarılması gerektiğini ifade eden Opr. Dr. Söylemez, “Parmağın yara bölgesine nemli bir havlu ile pansuman yapılmalıdır. Bu arada hemen 112’den acil yardım istenmeli ve parmak kopması olduğu bildirilmelidir. 112 ekibi tarafından veya kendi imkanlarıyla bir hastane aciline ulaşılmalıdır. Parmak kopmasında, 112 sağlık ekibi hasta için uygun merkezlerle bağlantıyı sağlar ve kopan parçanın hastayla birlikte bu merkeze taşınmasını sağlar. Uygun mikrocerrahi yapabilecek merkeze ulaşana kadar kopan parça nemli bir gazlı beze sarılmış halde, buza temas etmeden ancak serinliğinden faydalanacak şekilde taşınır. Bu taşıma şekli kopan parçanın birkaç saat oksijensizliğe dayanmasını sağlar” dedi.

“Kopan parça serin ortamda taşınmalı”

Hastanın öncelikle parçayı temiz bez veya havluya sardıktan sonra bunu delik olmayan bir poşetin içine yerleştirip poşetin ağzını sıkıca kapatması ve sonra bu etrafını buz aküleri ve buz kütleleri ile desteklemesi gerektiğini kaydeden Opr. Dr. Söylemez, “Burada amaç kopan parçanın serin ortamda taşınmasıdır. Kopan parça direk buza temas etmemeli. Parça direk buzun içine veya buzlu suyun içine atılmamalıdır. Direk buza temas da parçanın donmasına ve dokuların ölmesine sebep olur. Dokunun serin tutulması, dokunun oksijen ihtiyacını azaltıp, kansız kaldığı birkaç saat içinde doku ölümünü yavaşlatmaktır. Daha sonra en yakın hastaneye ulaşılmalıdır” diye konuştu.

“Süre ilerledikçe şans azalır”

Kopan parçanın içindeki hücrelerde kan dolaşımı olmadığı için iki saat içinde hücre ölümlerinin başladığı bilgisini veren Opr. Dr. Söylemez, “Bu nedenle başarılı bir sonuç için ideali ortalama 2 saat içinde ameliyat masasına alınmasıdır. Süre ilerledikçe dokuda hücre ölümleri attığı için başarı şansı azalmaktadır. Parmak ucu kopmalarında parmak dokusunun oksijensizliğe tahammül süresi daha uzun olduğundan gecikmiş vakalarda dahi replantasyon (parmak dikimi) denenmelidir” şeklinde konuştu.

“Parmak çalışmasını etkileyen en önemli unsur eklemlerin ne kadar hasar gördüğüdür”

Parmak dikimi sırasında kemiğin, tendonların, sinirlerin, damarların uygun şekilde onarıldığı için uygun zamandaki yeterli fizik tedavi ile parmağın normal olarak çalıştığını aktaran Opr. Dr. Söylemez, “Burada parmak çalışmasını etkileyen en önemli unsur eklemlerin ne kadar hasar gördüğü konusudur. Eklemi hasar görmemiş hastalarda, fizik tedaviyle son derece yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ