Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Parmak bebeğe ışığı gösteren operasyon

TAM 125 HAFTA YOĞUN BAKIMDA KALAN SÜMEYYE BEBEĞE BURADA YAPILAN MUAYENELERDE PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖRÜLEN VE TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE KÖRLÜKLE SONUÇLANAN “PREMATÜRE RETİNOPATİSİ” HASTALIĞI TEŞHİSİ KOYULDU. HERKESİN KÖR OLACAĞINI SÖYLEDİĞİ SÜMEYYE BEBEĞE SAMSUN BÜYÜK ANADOLU HASTANESİ GÖZ HASTALIKLARI UZMANI DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ ÖNCE KUVÖZDE ENJEKSİYONLA MÜDAHALE ETTİ. HASTALIK NÜKSEDİNCE BU KEZ LAZER UYGULADI VE SÜMEYYE BEBEK KÖR OLMAKTAN KURTULDU.

  • Diğer
  • 02 Ocak 2020
  • 222 KEZ OKUNDU
Reklam

Samsun’da 24 haftalıkken 540 gram olarak dünyaya gelen Sümeyye bebek prematüre bebeklerde görülen “prematüre retinopatisi” hastalığına karşı verdiği mücadeleyi kazandı.

Nurgül ve Ömer Koç çiftinin 7 ay önce 24 haftalıkken 540 gram doğan bebekleri Sümeyye ilk olarak hayata tutundu, ardından körlüğe sebep olan hastalığını yendi.

125 gün yoğun bakımda kaldı

Tam 125 gün yoğun bakımda kalan Sümeyye bebeğe burada yapılan muayenelerde prematüre bebeklerde görülen ve tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanan “prematüre retinopatisi” hastalığı teşhisi koyuldu. Herkesin kör olacağını söylediği Sümeyye bebeğe Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız önce kuvözde enjeksiyonla müdahale etti. Hastalık nüksedince bu kez lazer uyguladı ve Sümeyye bebek kör olmaktan kurtuldu.

Prematüre retinoptisi hastalığının 32 haftadan önce 1500 gramın altında doğan ve uzun süre kuvözde kalan bebeklerde görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, 1500 gramın altında doğan bebeklerde bu hastalığın görülme sıklığının ortalama yüzde 45 olduğunu, doğum haftası ve kilosu düştükçe riskin daha da arttığını belirtti.

Tedavi edilmediği takdirde körlüğe sebep olan bir hastalık

Sümeyye bebeğin kilosunda ve haftasında ise bu riskin yüzde 90 olduğuna değinen Dr. Beyazyıldız, “Sümeyye’nin damarlarının çok küçük olması nedeniyle önce enjeksiyon tedavisi uyguladık. Çünkü göz damarları gelişmemişti. Sonraki süreçlerde bu hastalığın nüksetme özelliği var. Sonrasında lazer tedavisi uygulamayı uygun gördük ve şimdilik gözü sakin. Bebeğimiz görme seviyesine ulaştı. Görmesini sağlıyor. Prematüre doğan bebeklerde göz gelişimi tamamlanmadığı için, bu bebeklerde anormal göz gelişimi olabiliyor. Gözün retina tabakası yani görmeyi sağlayan tabakasında gelişme bozukluğu ortaya çıkıyor. Doğru zamanda, doğru bebeğe, doğru tedaviyi uygulamak gerekiyor. Tabii ki tedavi edilmediği takdirde körlüğe sebep olan bir hastalık” dedi.

“Çok zordu ama şu an görüyor”

Yaşadığı mutluluğu anlatan anne Nurgül Koç ise, “Görebilmesi için çok olumlu şeyler söylenmedi. Her şeye hazırlıklı olmamız gerektiği de söylendi. Görmeyebileceği ama tedavisinin de olduğu söylendi. Çok zor oldu. Bebeğimin damar yolları bile çok zor açıldı. Onu öyle görmek çok zordu. Şu an görüyor. Herhangi bir sorun yok çok şükür. Oyuncakları kendisi hareketlerine göre kafasını çeviriyor, bakıyor. Işığa çıktığı zaman gözünü kırpıyor” ifadelerini kullandı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ