Özer Matlı: “Yerli ve milli ürünlerimizin global ölçekte hak ettiği değere ulaşabilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz”
BURSA TİCARET BORSASI (BTB) YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) YÖNETİM KURULU ÜYESİ ÖZER MATLI, “TÜRKİYE ÜRETİMİNDE LİDER OLDUĞU BURSA SİYAHI İNCİR, DEVECİ ARMUDU, AHUDUDU VE ŞEFTALİ GİBİ ÜRÜNLER BAŞTA OLMAK ÜZERE, ULUSLARARASI PİYASALARDA FARK YARATACAĞINA İNANARAK, YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLERİMİZİN GLOBAL ÖLÇEKTE HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞABİLMESİ İÇİN BURSA TİCARET BORSASI OLARAK TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ VE BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DE ARTAN BİR MOTİVASYONLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ” DEDİ.
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, “Türkiye üretiminde lider olduğu Bursa siyahı incir, deveci armudu, ahududu ve şeftali gibi ürünler başta olmak üzere, uluslararası piyasalarda fark oluşturacağı, yerli ve milli ürünlerimizin global ölçekte hak ettiği değere ulaşabilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve bundan sonraki süreçte de artan bir motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Türkiye 3. Tarım Orman Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının; uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğu takdirde tarım sektörü için umut, çiftçiler için moral, üretici için ise güç olacağını belirten Özer Matlı, “Tarım ve orman politikalarının stratejik üretim için sürdürülebilirlik ilkeleri temel alınarak ve daha bütüncül bir yöntemle hayata geçirilmesinin hedeflenmesi çok yerinde bir karar. İlgili kurumlar işbirliğinde tohumdan sofraya dijital değer zincirinin kurulabilmesi için tarım sayımının yapılması ve güncellenebilir bir veri tabanının oluşturulması ilk önce atılması gereken adımdır. Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması için arazi bankacılığı ve birlikte üretim gibi alternatif modellerin oluşturularak yaygınlaştırılması ve aynı zamanda miras mevzuatının geliştirilmesinin tarım sektörünün geleceği için son derece önemli. Ayrıca ülke tarımı için Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk kapsamındaki ürünlerin sayısının arttırılması, sistemin geliştirilmesi ve elektronik ürün senetleri ile ticaretinin yaygınlaştırılması ülkemizde tarım sektörünün kurtuluşudur” dedi.
Ayrıca kırmızı et sektöründe küçükbaş hayvan eti ve su ürünleri tüketiminin özendirilerek, pazar payının arttırılması için yürütülecek çalışmaların et fiyatlarının normalleşme süreci için son derece olumlu sonuçlar vereceğine inandıklarına değinen Matlı, “Özellikle protein bakımından zengin küçükbaş eti tüketiminin ve sağlıklı gıda tüketimi için ayrı bir yeri olan su ürünleri tüketiminin teşvik edilmesi, fiyat baskılarının da önüne geçerek kırmızı et fiyatlarında da istikrara katkı sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli üretim, gıda güvenliği gibi konu başlıklarını ‘Milli Güvenlik Meselesi’ olarak tanımlanması çok kıymetlidir. Türkiye’de yetiştirilen ve uluslararası piyasalarda yüksek oranda talep gören tarım ve gıda ürünlerinde, ihracat gelirlerimizi arzu edilen seviyelere ulaştırmak için, standardizasyon, kalite, markalaşma faaliyetlerinin desteklenmesi ve dünya üretiminde lider olduğumuz ürünlerin tanıtım faaliyetlerinin profesyonel düzeyde yapılarak, küresel arenada pazar paylarının arttırılması yönündeki çalışmaların, çok yerinde bir strateji olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Bursa’nın, Türkiye üretiminde lider olduğu Bursa siyahı incir, deveci armudu, ahududu ve şeftali gibi ürünler başta olmak üzere, uluslararası piyasalarda fark oluşturacağına inanarak, yerli ve milli ürünlerimizin global ölçekte hak ettiği değere ulaşabilmesi için Bursa Ticaret Borsası olarak tüm gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.