(Özel) Gölgenin efendisi
BURSALI HAYALİ 20 YILDIR KARAGÖZ PERDESİNE TASVİR HAZIRLIYOR. KENDİ ÇİZDİĞİ KARAKTERLERİ KENDİSİNİN KESİP BOYADIĞINI ANLATAN UFUK DURMAZ, KARAGÖZ-HACİVAT GELENEĞİNİ DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞTIĞINI SÖYLEDİ. 63 YAŞINDAKİ KARAGÖZ – HACİVAT HAYALİSİ, UFUK DURMAZ KENDİ HAZIRLADIĞI TASVİRLERİ GÖLGE PERDESİNDE KENDİSİ OYNATIP AYNI ZAMANDA DA SESLENDİRİYOR.
Bursalı hayâlî 20 yıldır Karagöz perdesine tasvir hazırlıyor. Kendi çizdiği karakterleri kendisinin kesip boyadığını anlatan Ufuk Durmaz, Karagöz-Hacivat geleneğini devam ettirmeye çalıştığını söyledi.
63 yaşındaki Karagöz – Hacivat hayâlîsi Ufuk Durmaz, kendi hazırladığı tasvirleri gölge perdesinde kendisi oynatıp aynı zamanda da seslendiriyor. Çocukluk çağlarında Bursa’daki eski Şelale Çay Bahçesi’ne gelen Karagöz – Hacivat ustalarını izleyerek bu işe başladığını anlatan Durmaz, “Yıllar içinde kendimi geliştirip hayâlî oldum, zamanla tasvir yapmayı da kendim öğrendim. Geleneğimizi, kültürümüzü çocuklarımıza, halkımıza tanıtıyorum” dedi.
Karagöz-Hacivat’ın Bursa’da Ulucami’de çalışan işçiler olarak bilindiğini, aslında Orhan Camii’nde çalıştıklarını belirten Ufuk Durmaz, “Karagöz-Hacivat, Orhan Camii’nin inşaatı sırasında çokça gösteri yaparmış. Gösteriler padişahın kulağına gitmiş. Cami inşaatının gecikmesine sinirlenen padişah Hacivat ile Karagöz’ü idam ettirmiş. Orhan Camii’nde ustalık yapan Şeyh Halim Küşteri, Hacivat ile Karagöz’ün ayakkabılarından tasvirlerini yaparak perde önünde gölge gösterisi yapmış. Bu gösteri padişahın ilgisini çekince hata yaptığını düşünüp ‘Dünya döndükçe Hacivat ile Karagöz perdede canlı kalsınlar’ diyerek gölge oyununun günümüze kadar gelmesine vesile olmuş” dedi.
Durmaz Karagöz-Hacivat haricinde yine kendisinin hazırlayıp oynattığı Bebe Ruhî, Zenne, Çelebi, Oduncu Himmet tasvirlerini de tanıttı.