Minik çocukların STEM keşif çalışmaları sergilendi
DİYARBAKIR’IN ÇINAR İLÇESİ ANAOKULLARI ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN 2019 STEM KEŞİF HAFTASI ÇERÇEVESİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR BİR AVM’DE SERGİLENDİ.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan anaokulu öğrencileri tarafından yapılan çalışmalar, 2019 STEM Keşif Haftası etkinlikleri kapsamında sergilenerek vatandaşların beğenisine sunuldu.
Düzenlediği etkinliklerle Diyarbakırlıların buluşma noktası haline gelen, Karavil Grup ve Ceylan Grup ortaklığında hayata geçen kiralama ve yönetimi Prime Development tarafından yapılan Ceylan Karavil Park AVM’de, 2019 STEM Keşif Haftası çerçevesinde köy çocuklarının yaptığı çalışmaları sergilendi. Sergi açılışına Çınar Kaymakamı Selami Kaya, Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aziz İde, okul müdürleri, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı. Burada STEM çalışmaları hakkında açıklamada bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aziz İde, sene başından beri gelişen teknolojiye çocukların ayak uydurabilmesi için özellikle okul öncesinde 3 temaya dikkat ettiklerini ifade etti. İde, “Birincisi gelişen dünyada kodlama eğitimi ve STEM eğitimi dediğimiz iki dalımız var. Robotik kodlama eğitimi Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın projesi kapsamında anaokullarımızda kodlama eğitimine önem verdik, bu birinci ayağımızdı. Bu sergimizde çocukların yıl boyunca yaptığı çalışmaları sergileme fırsatı bulduk. İkincisi de bu hafta Avrupa’da STEM Keşif Haftası, STEM bütün bilimlerin birleşimidir. Böylece küçük yaşlarda çocuklarımızın bilime önem vermelerini, bilimi hissetmelerini, bilime ilgi duymalarını sağlamaya çalıştık. Özellikle köy okullarındaki çocukların çalışmaları bunlar. Köy okullarında da bu tip çalışmalar yapılabileceğini biz aslında Ceylan AVM’de Diyarbakır’daki büyük bir AVM’de yaparak göstermek istedik. Bunlar sade kolejlerde veya merkezlerdeki büyük okullarda değil, küçük imkanlarla köy çocuklarının da bu tip çalışmalar yapabileceğini sergilemek istedik. Biz bu anlamda bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Avrupa’da ortaklarımız var. Yunanistan ve Romanya bu ortaklarımız. Aslında ilçe olarak proje ilçesi olmaya çalışıyoruz. Bu anlamda küçük yaşlarda çocukların bilime ilgi duymalarını sağlamak amacıyla Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, Avrupa’daki iki ülkenin desteğiyle bu çalışmaları beraber yaptık. Sene sonu sergimizi gerçekleştirdik” dedi.
“Sergilediklerimizin çoğu atık maddelerden oluşuyor”
Çınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü özel büro projeler bölümünde görevli Derya Yıldırım, ilçedeki köy okullarındaki okul öncesi öğrenciler ve öğretmenlerle birlikte böyle bir sergi hazırladıklarını söyledi. Yıldırım, “Gerçekten ilgi çok güzel, çok olumlu çok mutlular. Özellikle köy okullarından olması tabi daha da onların ilgisini çekiyor. Çınar’daki öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz adına gerçekten güzel bir etkinlik oldu bizim için. Tamamen kendi çabalarımızla ve şunu da söyleyebilirim çok da büyük masraflarla yapmadık. Bu da çok güzel çünkü bizim için önemli olan atık maddelerin de kullanılmasıydı. Burada sergilediklerimizin çoğu zaten attık maddelerden oluşuyor. Yani bu da bizim için bir kazanım oldu, çocukların hem çevre bilincini uyandırdık hem de STEM eğitimi metodunu onlarda farkındalık kazandırdık” diye konuştu.
Serginin bugün gün boyu açık olacağı kaydedildi.