Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Mesane kanseri olanların yüzde 95’i sigara tiryakisi

SİGARA İÇENLER PEK ÇOK KANSER TÜRÜNDE OLDUĞU GİBİ MESANE (İDRAR TORBASI) KANSERİ AÇISINDAN DA BÜYÜK RİSK ALTINDA. MESANE KANSERİ OLANLARIN YÜZDE 95’İNİN SİGARA TİRYAKİSİ OLDUĞUNA DİKKATİ ÇEKEN VM MEDİCAL PARK BURSA HASTANESİ ÜROLOJİ UZMANI PROF. DR. METE KİLCİLER, “ERKEN TEŞHİS HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE BÜYÜK ROL OYNUYOR. MESANE KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN SİGARA İÇMEMEK VE İÇİLEN ORTAMLARDA PASİF İÇİCİ KONUMUNA DÜŞMEMEK GEREKİYOR. GÜNLÜK İÇİLEN SİGARA MİKTARI İLE MESANE KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ DOĞRU ORANTILIDIR” DEDİ.

  • Diğer
  • 12 Temmuz 2019
  • 161 KEZ OKUNDU
Reklam

Uzmanlar uyardı mesane kanseri olanların yüzde 95’i sigara tiryakisi.

Sigara içenler pek çok kanser türünde olduğu gibi mesane (idrar torbası) kanseri açısından da büyük risk altında. Mesane kanseri olanların yüzde 95’inin sigara tiryakisi olduğuna dikkati çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, “Erken teşhis hastalığın tedavisinde büyük rol oynuyor. Mesane kanserinden korunmak için sigara içmemek ve içilen ortamlarda pasif içici konumuna düşmemek gerekiyor. Günlük içilen sigara miktarı ile mesane kanserine yakalanma riski doğru orantılıdır” dedi.

Mesane (idrar torbası) kanseri, birçok kişinin kabusu olmaya devam ediyor. Bu kanser türüne yakalananların tamamına yakınının sigara tiryakisi olması ise dikkati çekiyor. Birçok hastalıkta olduğu gibi mesane kanserinin de en büyük nedeninin sigara olduğunu vurgulayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, mesane kanserine yakalananların yüzde 95’inin sigara kullandığını söyledi.

Prof. Dr. Mete Kilciler, “Hastalar sigarayı yıllarca içip bıraksa bile mesane kanserine yakalanma riskleri devam eder. Bu nedenle mesane kanserinden korunmak için yapılabilecek en iyi şey, sigara içmemek ve içilen ortamlarda bulunup pasif içici konumuna düşmemektir. Günlük içilen sigara miktarı ve sigara içilerek geçirilen süre ile mesane kanserine yakalanma riski doğru orantılıdır. Mesane kanseri, ağrısız kanlı idrarla kendini gösterir. Kanlı idrarda pıhtılar olabilir. Ağrı olmadığı için hasta idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığını ya da kum döktüğünü düşünebilir. Kanama birkaç saat ya da 1-2 gün sürebilir ve kesilir. Kanamanın kesilmesi hastayı rahatlatır ve ilk kanamada bazen doktora gitmez. Bu da zaman kaybına yol açar. Ancak maalesef bir süre sonra kanama yeniden başlar. Eğer tümör tedavi edilmezse kanama periyodik şekilde sürer ve her seferinde daha fazla miktarda kanama olur. Bu da tümörün büyüdüğünü gösterir” şeklinde konuştu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ