Kız öğrenciler fabrika gibi çalışıyor
MARDİN KIZILTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YİYECEK VE İÇECEK BÖLÜMÜ 26 KIZ ÖĞRENCİSİ ADETA YEMEK FABRİKASI GİBİ ÇALIŞIYOR. KIZ ÖĞRENCİLER, İLÇEDE TAŞIMALI EĞİTİM HİZMETİ GÖREN 5 BİN 500 ÖĞRENCİYE HER GÜN ÖĞLE YEMEĞİ PİŞİRİYOR. MUTFAKTA PRATİK YAPMA İMKANI BULAN ÖĞRENCİLER, OKULUN DÖNER SERMAYESİNDEN DE PARA KAZANIYOR. SELMAN GÜNEŞ/MARDİN İHA
Mardin’in Kızıltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yiyecek ve içecek bölümü 26 kız öğrencisi adeta yemek fabrikası gibi çalışıyor. Kız öğrenciler, ilçede taşımalı eğitim hizmeti gören 5 bin 500 öğrenciye her gün öğle yemeği pişiriyor. Mutfakta pratik yapma imkanı bulan öğrenciler, okulun döner sermayesinden de para kazanıyor.
Kızıltepe’de 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında taşımalı olarak öğretim gören öğrencilerin yemek ihtiyacının karşılanması için Kızıltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yiyecek ve içecek bölümü kız öğrencileri yemek yapıyor. Bir yemek fabrikası gibi çalışan öğrenciler, her gün 5 bin 500 ortaokul öğrencisine öğle yemeğini okulun yemekhanesinde pişiriyor. Yemekler oldukça hijyenik ve sağlıklı bir ortamda hazırlanıyor.
“Öğrenciler teoriyi mutfakta pratiğe dönüştürüyor”
Okulun yiyecek ve içecek hizmetleri öğretmeni Bayram Köse, “Okulumuzda son sınıf 26 öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamında 5 bin 500 öğrenciye öğle yemeği üretimi yapmaktadır. Bu öğrencilerimizle beraber almış olduğumuz teorik bilgiyi pratiğe dökmekte ve bunun karşılığında döner sermaye işletmemiz tarafından öğrencilerimize belli bir ücret verilmektedir. Bu ücret zaman zaman asgari ücretin tutarına kadar yaklaşmaktadır. Öğrencilerimiz bu ücret karşılığında hem motive olmakta, hem teşvik olmakta hem de almış oldukları teorik bilgiyi pratiğe dökmektedirler” dedi.
Birden fazla çeşit yemek pişirdiklerini anlatan okulun yiyecek ve içecek hizmetleri bölümü öğrencilerinden Sahra Erol, “Biz günlük 5 bin 500 öğrenciye kendi yemekhanemizde yemek yapıyoruz. Çok fazla çeşidimiz var. Meyhane pilavı, patlıcan musakka, çorba, türlü, bulgur pilavı, pirinç pilavı ve benzeri yemekler yapıyoruz. Bunun karşılığında devlet tarafından ücret de alıyoruz. Sağ olsun aşçılarımız bizlere öğretiyorlar. Mutfakla alakalı her şeyi öğreniyoruz” açıklamasını yaptı.
Okulun öğrencilerinden Kübra Çetin, hem okul okuduklarını hem de meslek öğrendiklerini söyledi.