Kıbrıs gazileri o günleri anlattı
20 TEMMUZ 1974 YILINDA GERÇEKLEŞEN KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 45. YIL DÖNÜMÜNDE GAZİ VE ŞEHİTLER SAMSUN’DA FARKLI ETKİNLİKLERLE ANILACAK. 20 TEMMUZ YAKLAŞIRKEN KIBRIS BARIŞ HAREKATINDA GAZİ OLANLAR O GÜNLERİ ANLATTI. SAVAŞIN BAŞLAMA SEBEBİ İLE İLGİLİ BİLGİ VEREN SAMSUN MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ BAŞKANI VE AYNI ZAMANDA HAVA İNDİRME TUGAYI PARAŞÜT TABURUNDA GÖREV ALAN AHMET DİRİL (65) “ 15 TEMMUZ 1974 YILINDA ’ENOSİS’ HAYRANLARI OLAN YUNANİSTAN TARAFTARLARI RUM TARAFTARLARI OLAN EOKA’CILARA DARBE İLE İHTİLAL YAPTILAR. BU DARBE NETİCESİNDE KIBRIS’TAKİ YÖNETİMİ ELE GEÇİREREK BURADAKİ BİZİM SOYDAŞLARIMIZA KATLİAM YAPTILAR. YAŞLISINDAN, GENÇ İNSANLARA KADAR HERKESE DOZERLERLE KATLİAMLAR YAPARAK TOPRAĞIN ALTINA GÖMDÜLER. BUNDAN 45 SENE ÖNCE YAPILMIŞ BU KATLİAM TARİHİN CANLI DERİNLİKLERİNDE YER ALMAKTADIR. KIBRIS’TA YAŞAYAN SOYDAŞLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN HAVADAN İNDİRME, HAVADAN ATMA, DENİZDEN ÇIKARTMA ŞEKLİNDE HAREKAT GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ VE TÜRK ASKERİNİN ÜSTÜN CESARET GÖSTERMESİ SONUCUNDA ORADAKİ SOYDAŞLARIMIZIN MAL VE CAN GÜVENLİĞİ SAĞLANMIŞTIR. KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI ADADA YAŞAYAN BÜTÜN İNSANLIĞA BARIŞ GETİRMİŞTİR. EĞER ’ENOSİS’ HAYALİ GERÇEKLEŞMİŞ OLSAYDI BUGÜN BİLE ADADA RUM VARLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEZDİ. O YÜZDE BARIŞ HAREKATI ŞEKLİNDE BU İSİM TELAFFUZ EDİLMEKTEDİR” DEDİ.
Samsun’da, Kıbrıs Barış Harekatı gazileri savaş anılarını anlattı.
20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45. yılı kutlanacak. 20 Temmuz yaklaşırken Kıbrıs Barış Harekatı’nda katılarak gazi olanlar, o günlerdeki anılarını paylaştı.
Savaşın başlama sebebi ile ilgili bilgi veren Samsun Muharip Gaziler Derneği Başkanı ve aynı zamanda Hava İndirme Tugayı Paraşüt Taburunda görev alan Ahmet Diril (65), “15 Temmuz 1974’te ‘Enosis’ hayranları olan Yunanistan taraftarları Rum taraftarları olan EOKA’cılara darbe ile ihtilal yaptılar. Bu darbe neticesinde Kıbrıs’taki yönetimi ele geçirerek buradaki bizim soydaşlarımıza katliam yaptılar. Yaşlısından, genç insanlara kadar herkese dozerlerle katliamlar yaparak toprağın altına gömdüler. Bundan 45 sene önce yapılmış bu katliam tarihin canlı derinliklerinde yer almaktadır. Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için havadan indirme, havadan atma, denizden çıkartma şeklinde harekat gerçekleştirilmiş ve Türk askerinin üstün cesaret göstermesi sonucunda oradaki soydaşlarımızın mal ve can güvenliği sağlanmıştır. Kıbrıs barış harekâtı adada yaşayan bütün insanlığa barış getirmiştir. Eğer ’Enosis’ hayali gerçekleşmiş olsaydı bugün bile adada Rum varlığından söz edilemezdi. O yüzden ‘barış harekatı’ şeklinde bu isim telaffuz edilmektedir” dedi.
“Dinlenirken içimize iki havan topu düştü, 6 şehit verdik”
Hava İndirme Tugayı Paraşüt Taburunda onbaşı olarak görev yapan Bilal Ersoy, “19 Temmuz Cuma günüydü. Kayseri de eğitim alıyordum. Askerde öğle saatlerinde bizi topladılar. Merak ediyorduk çünkü gelişmelerden haberimiz yoktu. Komutanımız bize ‘Kıbrıs’ta ki soydaşlarımıza katliam yapıyorlar. Buraya çıkarma yapacağız’ dedi. Biz de bir heyecanlı silah bakımını yaptık. Askeri tesisatlarımızı hazırladık. Gece saat 04.00’e alarm kurduk. Alarm çaldığında ise paraşütlerimizi kuşanıp Kayseri Erkilet Havaalanı’na geldik. Ben 1’inci adamdım. Uçaktan atlayacak ilk kişiydim. Uçak adaya girmeye başladı. Yukarıdan bir baktım ki Kıbrıs toz duman içindeydi. Uçaktan atlayınca aşağıda biraz dinlenmek istedim. Karşıma Beşparmak Dağları’nı aldım. Tam 30 metre yakınıma top mermisi düştü. Sonra topluluk olarak kasaba gibi bir yere gittik. Orada gezinirken kasaba boştu. Bir mağaranın önünde durduk. Mağaranın içine sivil halk dolmuş. Bizi Rum askeri zannetmişler. O kasaba olduğu gibi mağaraya dolmuştu. Biz kasabayı emniyet altına aldık ve insanlar evlerine yerleşti. O günün akşamı Beşparmak Dağları’na taarruz yapacağız. Beşparmak Dağları’nda ilerlerken komutanız ‘şurada 5 dakika dinlenelim’ dedi. Tam dinlenirken içimize iki tane havan topu düştü. 6 şehit verdik orada. Komutanımız havan mangasını çağırdı. Beşparmak Dağları’na havan kurduk. Ben mermileri hazırlarken tam karşıdan bana bir ateş geldi. Karın boşluğumdan ve dizimden vuruldum. Beni arabaya koyduklarında bilincim kapalıydı. Sonra gözlerimi açtığımda bir hemşirenin bana kalp mesajı yaptığını gördüm. O an sordum ‘ne yapıyorsun’ diye. ‘Senin kalbini çalıştırmaya çalışıyoruz’ dedi. O andan sonra gazilik şerefine eriştim” şeklinde konuştu.
“Arkamız deniz, önümüz düşman”
Çok zor şartlar altında savaştığını ifade eden Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında asker olan Fahri Çamur (65) ise “Komutanımız adada darbe yapıldığını, katliamların başladığını, müdahalenin kaçınılmaz olduğunu, bu nedenle ile Kıbrıs’a hareket edeceğimiz söyledi. Kıbrıs’a giderken bir haber geldi: ‘Düşman bütün silahlarını Girne Limanı’na çevirmiş, buraya çıkmayın vurulursunuz.’ Bir müddet sonra Kıbrıs’ın batı kesimlerine doğru ilerledik. Girne’de 4 gün savaştık. Arkamız deniz, önümüz düşman, karşımız düşmanın bulunduğu Beşparmak Dağları’ydı. Çok zor şartlar altında savaştık. 24 Temmuz öğleden sonra Girne savaşları bitince boğaza girme emri geldi. Boğazın doğu kısmında Rum birlik ordusu toplanmıştı. Sadece gece çatışmaları yaşadık. Bu sırada barış görüşmeleri devam ediyordu ancak görüşme sonuç vermeyince ‘Ayşe Tatile Çıkabilir’ sloganı ile 2. bir çıkartma haberi geldi. Hamitköy, Kuzey Lefkoşa, Değirmenlik gibi yerler Türklerin sıkıştırıldığı bölgelerdi. Özellikle Değirmenlik bölgesini çatışarak ele geçirdik. Samsunlu bir arkadaşım şehit oldu. 5 arkadaşım da yaralandı. Çatışma azalınca baktım bir arkadaşım şok geçiriyor, bir arkadaşım üstü başı yanmış, bir arkadaşımın üstü başı kan içinde oradan bir dedi ki, ‘Komutanım vatan için canımız feda olsun.’ O anı unutamıyorum” diye konuştu.