Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan emekli asker Yamaner, anılarını ve Kıbrıs’ın önemini yazdı
KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NDA ÜSTEĞMEN RÜTBESİNDE GÖREV YAPAN VE EMEKLİ OLDUKTAN SONRA, ‘1974 ÖNCESİ VE SONRASI KIBRIS’ İSİMLİ KİTABI YAZAN AHMET ŞERAFETTİN YAMANER (71), KIBRIS’IN EĞİTİM MÜFREDATINA ALINMASINI İSTİYOR.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda üsteğmen rütbesinde görev yapan ve emekli olduktan sonra, ’1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs’ isimli kitabı yazan Ahmet Şerafettin Yamaner (71), Kıbrıs’ın eğitim müfredatına alınmasını istiyor.
Bolu’nun tanınmış iş adamlarından ve aynı zamanda Kıbrıs Gazisi olan Ahmet Şerafettin Yamaner’in üzerinde 2 yıl çalıştığı kitabı geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkarak okuyucularıyla buluştu. Yamaner, ücretsiz olarak çıkan kitabında genç bir subayken görev yaptığı Kıbrıs’ın harekat öncesi ve harekat sonrası durumunu, yaşadığı olaylarla okuyucularına aktardı. 1973-1974 ile 1985-1987 yılları arasında Kıbrıs’ta görev yapan Yamaner, çok sayıda takdirname, taltif, berat ve plaket ile ödüllendirildi. 20 yıl Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay olarak görev yapan Yamaner, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşadığı rahatsızlığın nüksetmesi nedeniyle 1989 yılında malülen emekliye ayrıldı.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda Yunan alayına ilk atışı yapan 71 yaşındaki Kıbrıs gazisi emekli piyade binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, emekliliğinin ardından çok sayıda sivil toplum kuruluşunda görevler üstlendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile projeler üreten bir vakıfta görev yapan Yamaner, Kıbrıs’ın stratejik ve jeopolitik önemine dikkat çekmek için liseli öğrencilere konferanslar verdi. Kıbrıs’ın tüm ülkede ve Kıbrıs’ta da anlatılması gerektiğini belirten Yamaner, “Liseli gençlerin bu konuda fazla bilgi sahibi olmadıklarını düşünerek ders vereceğimi belirttim. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Muharebe alanlarında zaferler kazanabilirsiniz. Başarı elde edersiniz ama arkasında irfan ordusu olmazsa bu başarılar kalıcı değildir” şeklinde bir sözü var. Ben bu düşünceyle bu projeyi uygulamatmaya başladım. Bu proje, Bolu’da kalmamalı. Türkiye’deki bütün liselerde bu proje uygulatılmalı. Ben yavru vatan Kıbrıs’ta da uygulatılmasını istiyorum. Bu konuda çalışmalarım var. Milli Eğitim’in müfredat programlarında Kıbrıs konusunu 1-2 saatlik değil, uzun uzun Türkiye’nin stratejik önemi bakımından anlatılması gerektiğine inanıyorum. Esas anlatmak istediğim konu da budur” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs’ın unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, Yunanistan’da şehir merkezleri ve yol kenarlarındaki tabelalarda Kıbrıs haritası olduğunu ve ‘Kıbrıs’ı unutma’ yazdığını söyleyen Yamaner, “Onlar ‘unutmayın’ diyor. Ben de bütün Türkiye’ye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki vatandaşlarımıza, Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünü hatırlatıyorum. Komşumuz Yunanistan’da da bu tabelaları görmek istemiyoruz. Ben de Kıbrıs’ın unutulmamasını istiyorum” dedi.
Kıbrıs gazisi Yamaner, Barış harekatı sırasında görev yaptığı Kıbrıs’a dikkat çekmek için yazdığı kitabını başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere askeri birliklere ve bir dönem görev yaptığı yavru vatandaki birliklere göndermeye hazırlanıyor.