‘İletişim ve Teknoloji Kongresi’nin 2’incisi gerçekleşti
YENİ GELİŞEN MEDYA İLE GELİŞEN TEKNOLOJİLERİ ANALİZ ETMEK, BU TEKNOLOJİLERİN İLETİŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ İNCELEMEK VE YENİ MEDYAYI DEĞERLENDİRMEK ÜZERE BU KONGREYİ GERÇEKLEŞTİRDİKLERİNİ İFADE EDEREK KONUŞMASINA BAŞLAYAN İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. HÜLYA YENĞİN, “GÜNÜMÜZDE SANAL DÜNYA İLE GERÇEK DÜNYA ARASINDA YENİ MEDYA HAYATIMIZA TAMAMEN YERLEŞMİŞ VE TÜM YAŞAMIMIZI ÇERÇEVELEMİŞTİR. İNTERNETİN SINIRSIZ DENİLEN ORTAMI ARTIK BİREYİ ZAMAN VE MEKÂNDAN TAMAMEN AYIRMIŞ VE ONA SANAL BİR DÜNYA OLUŞTURMUŞTUR. BİREYİN HEM KENDİNE HEM AİLESİNE HEM DE TOPLUMUNA YABANCILAŞMASI DA GÜNDEME GELMEKTEDİR. YENİ MEDYAYI, KÜRESELLEŞEN DÜNYADA KÜRESEL İKTİDAR, KÜRESEL EKONOMİ, KÜRESEL KÜLTÜR VE BU KÜLTÜRÜ YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİREN ELEKTRONİK KİTLE İLETİŞİMİ ÇERÇEVESİNDE ELE ALMALIYIZ” DEDİ.
Bu yıl ikincisi düzenlenen “İletişim ve Teknoloji Kongresi’ne İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliği yaptı. Bu yılki teması ‘Çevrimiçi’ olan kongrede 33 adet bildiri sunuldu.
İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi katkılarıyla bu sene ikincisi düzenlenen ‘İletişim ve Teknoloji Kongresi’ dijital dönüşümde verinin önemi, dijital çağ, iletişimin geleceği, dijital gözetim, yeni medya uygulamaları, yeni medya ve sinema, yeni medya ve halkla ilişkiler, dijital kültür ve sanal gerçeklik uygulamaları gibi birçok konu masaya yatırıldı. Kamu, üniversite, özel sektör, akademisyenler, alanında uzman kişiler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen kongre, Florya Halit Aydın kampüsünde gerçekleşti.
“Teknoloji insan belleğinin yerini almış durumda”
Yeni gelişen medya ile gelişen teknolojileri analiz etmek, bu teknolojilerin iletişim üzerindeki etkilerini incelemek ve yeni medyayı değerlendirmek üzere bu kongreyi gerçekleştirdiklerini ifade ederek konuşmasına başlayan İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Yenğin, “Günümüzde sanal dünya ile gerçek dünya arasında yeni medya hayatımıza tamamen yerleşmiş ve tüm yaşamımızı çerçevelemiştir. İnternetin sınırsız denilen ortamı artık bireyi zaman ve mekândan tamamen ayırmış ve ona sanal bir dünya oluşturmuştur. Bireyin hem kendine hem ailesine hem de toplumuna yabancılaşması da gündeme gelmektedir. Yeni medyayı, küreselleşen dünyada küresel iktidar, küresel ekonomi, küresel kültür ve bu kültürü yaşam biçimi haline getiren elektronik kitle iletişimi çerçevesinde ele almalıyız” dedi.
Teknolojinin insan belleğinin yerini aldığını ifade eden Yenğin, “Birey hatırlamak, öğrenmek, aktarmak ve bütün bu eylemleri yerine getirmek için internetini ve akıllı telefonunu kullanıyor ve buna bağımlı hale geliyor. İçerisinde bulunduğumuz kongre bir bayrak taşımadır. Burada yapılan çalışmalar, içerisinde bulunduğumuz bu üzücü durum için daha sonra yapılacak olan çalışmalara bayrak devridir” şeklinde konuştu.
“Çocuklar sosyal medyayı nasıl kullanacaklarını bilsin istiyoruz”
İletişim ve teknolojiyi bir arada tutmalarını şu sözlerle açıklayan İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Yenğin, “İletişim çalışmalarında, özellikle iletişim sürecinde yer alan medya ortamı sürekli teknolojik gelişmelerle farklı farklı hal alması ve kendini yenilemesi halinde toplumsal dönüşümleri zorunlu kılıyor. Bizde bu bağlamda bunu farkında olarak hem İletişim Fakültesi hem de Yeni Medya alanı ile ilgili olarak da karşımıza çıkan yeni teknolojileri, bunlar ile ilgili üretilmiş olan yeni terminolojileri açıklayabilmek adına bu kongreyi gerçekleştirdik. İnsanların hayatlarını dijitalleşerek yaşamaları ve internette çevrimiçi olmalarıyla bağlantılı konular belirledik ve toplam 33 adet de bildiri sunuyoruz” dedi.
Kongrenin öğrenciler üzerinde etkili ve bilinç oluşturucu olacağının da altını çizen Yenğin, “Biz çalışmalarımız bilimsel makalelerle perçinlemek hem de öğrencilerimizin anlayacağı sunum ve tartışma ortamlarıyla da algılamalarını sağlamak hedefindeyiz. Gençler üzerinde bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Çocuklar oyun oynuyor ama nasıl oynanacağını bilmiyor, çocuklar sosyal medyayı kullanıyor ama nasıl kullanacağına dair bir yol haritaları yok. Kimi zaman aileler çocuklarından daha çok kullanıyor sosyal medyayı ve aynı sorunları onlarda da görüyoruz. Çocuklar sosyal medyayı nasıl kullanacaklarını bilsin istiyoruz ve bu amaçla da çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.