Reklam
tvTürk

Her 4 saniyede 1 kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor

BİLECİK İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZMAN DR. SERKAN KADİR KESKİN, “YILDA YAKLAŞIK 30 MİLYON KİŞİ SEPSİSTEN ETKİLENMEKTEDİR. 9 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBETMEKTEDİR” DEDİ.

  • Diğer
  • 17 Eylül 2019
  • 165 KEZ OKUNDU
Reklam

Bilecik İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serkan Kadir Keskin, sepsis hastalığının önemine dikkat çekerek, “Yılda yaklaşık 30 milyon kişi sepsisten etkilenirken, ortalama her 4 saniyede 1 kişi hayatını kaybetmektedir” dedi.

Bilecik İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serkan Kadir Keskin, sepsisin vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. ’Yaşamı değil sepsisi frenle’ sloganıyla bu hastalığa karşı savaş açtıklarını anlatan Keskin, sözlerine şöyle devam etti:

“Sepsis vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkileyen küresel bir sağlık problemidir. Yılda yaklaşık 30 milyon kişi sepsisten etkilenmektedir. 9 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Sepsis nedeniyle ortalama her 4 saniyede 1 kişi hayatını kaybetmektedir.”

“Pek çok belirtisi mevcut”

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Keskin, “Bu hastalık konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı, titreme, yüksek ateş, kas ağrısı, idrar çıkışının olmaması, nefes darlığı ve ciltte renk değişikliği gibi belirtiler meydana geliyor. Sepsis risk grupları ise 1 yaş altı çocuklar, 60 yaş üzerindeki erişkinler, kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, dalağı alınan kişiler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, diyabet hastalığı ve AIDS hastalarıdır” dedi.

“El hijyeni önemli”

Keskin, hastalıktan kurtulmanın yollarından bahsederek, “Bu hastalık enfeksiyonlara karşı aşılanmayla, el hijyeninin sağlanmasıyla, hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle ve toplumda bu konuda farkındalık oluşmasıyla önlenir” ifadelerini kullandı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ