Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Erkeklerin yüzde 50’den fazlası prostat kanseri belirtilerini bilmiyor

ÜROLOJİ UZMANI PROF. DR. TANER DİVRİK, PROSTAT KANSERLERİNDE ERKEN TANININ TEDAVİNİN BAŞARISIYLA DİREKT İLİŞKİLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

  • Diğer
  • 13 Eylül 2019
  • 176 KEZ OKUNDU
Reklam

Yapılan bilimsel çalışmalar erkeklerin yüzde 50’den fazlasının prostat kanseri öncesi vücutta oluşan belirtileri bilmediklerini ortaya koydu. Konu hakkında açıklama yapan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Divrik, prostat kanserlerinde erken tanının tedavinin başarısıyla direkt ilişkili olduğunu söyledi.

Erkeklerde prostat kanserinden gerçekleşen ölümlerin başlıca sebebinin geç teşhis olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Taner Divrik, “Diğer kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken teşhis, hastalığı yenme şansını büyük oranda artırır. Bu sebeple erkeklerin vücudunu ve vücudunun verdiği tepkileri tanıması prostat kanseri tedavisinin başarısında çok önemli bir unsurdur. Prostat kanserine sebep olabilecek semptomlar erkekler tarafından iyi tanınmıyor. Erkeklerin yüzde 50’sinden fazlası prostat kanseri semptomlarını bilmediğini söylerken yüzde 30’unun ise hastalığın ne olduğuna dair bile bilgisi yok. Bu üzücü tablo da, hastalığı farkında olamamaya sebep oluyor. Böylece teşhis koymada ve paralelinde tedavide de geç kalınıyor” dedi.

Kimler risk altında?

Divrik, “Ailede (baba, amca, dayı, dede, erkek kardeş) prostat kanseri öyküsü varsa prostat kanseri görülme olasılığı 2-3 kat artmaktadır. Bundan dolayı aile öyküsü olanlarda 45 yaşından itibaren, aile öyküsü olmayanlarda 50 yaşından itibaren rutin prostat muayenesi ve tetkiki yılda bir kez yapılmalıdır” diye konuştu.

Erken evrede belirti göstermeyebilir

Prostat kanserinin erken evrede hiçbir yakınma veya belirti göstermeyebileceğini belirten Divrik; idrara sık çıkma, ani idrar kaçırma, cılız idrar yapma, idrarı tam boşaltamama, idrarda kan, menide kan, hastalığın evresine göre kemik ağrısının belli başlı semptomlar olduğunu söyledi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ