Reklam
tvTürk

Enerji kimlik belgesi olmayan konutlar için son günler yaklaşıyor

2007 YILINDA 5627 SAYILI ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İLE İŞ YERLERİ VE DAİRELER İÇİN GEREKLİ OLAN ENERJİ KİMLİK BELGESİ KONUSUNDA BİLGİLER VEREN ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ VE AVA MÜHENDİSLİK KURUCUSU VAHAP AYZET, “ENERJİ KİMLİK BELGESİ OLMAYAN EV VE İŞ YERLERİNİN SATIŞ KİRALAMA İŞLEMLERİ YAPILAMAYACAK” DEDİ

  • Diğer
  • 27 Aralık 2019
  • 245 KEZ OKUNDU
Reklam

2007 yılında 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile iş yerleri ve daireler için gerekli olan enerji kimlik belgesi konusunda bilgiler veren Elektrik Elektronik Mühendisi ve AVA Mühendislik Kurucusu Vahap Ayzet, “Enerji kimlik belgesi olmayan ev ve iş yerlerinin satış kiralama işlemleri yapılamayacak” dedi.

Belgenin yetkili mühendisler ve kuruluşlardan alınması gerektiğini söyleyen Ayzet, “2007 yılında çıkartılan bir kanunla enerji kimlik belgesi zorunlu hale geldi ve 2011 yılında uygulanmaya başlandı. 2011 yılından beri yapılan yeni binalar zaten hali hazırda, ruhsat aşamasında bu belgeyi alıyorlar ama 2011’den önce yapılan mevcut binaların bu belgeyi almaları için 2020’ye kadar bakanlık süre tanıdı. 1 Ocak itibariyle de bu sürenin sonuna gelmiş olacağız ve tapu dairelerinde dükkan, daire gibi alımlarda bu belge istenecek. Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Doğalgaz, su, elektrik gibi işlemlerin yapılamayacağı da bakanlık tarafından verilen bilgiler arasında. Bu belgeyi verebilmek için de bakanlık tarafından yetkilendirilmiş mühendisler veya enerji verimlilik şirketleri tarafından vatandaşlarımız alabilirler. İstediğimiz belgeler de ilk başta bağlı oldukları belediyelerden binalarının projelerini istiyoruz ve bununla beraber, bizim gibi yetkili kuruluş ve mühendislere giderek bu belgeyi temin edebilirler” dedi.

Ayzet, bu belgeyle vatandaşların alacakları ve ya kiralayacakları yerlerin enerji sarfiyatı konusunda bilgi edineceklerini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu belgenin asıl amacı aslında enerji verimliliği yani şöyle, bir buzdolabı veya elektronik bir şey alırken sınıfları var. Bunlar, o cihazın ne kadar elektrik sarfiyatının olacağı hakkında bizlere bilgi verir. Aynı şekilde binalarda olacak enerji kimlik belgesiyle vatandaşlar alım ve kiralama yaparken bu belgede bulunan sınıflara bakarak, o dairenin enerji sarfiyatının ne kadar olacağını, ne kadar fatura gelebileceğini bu belgeye bakarak anlayabilecekler. Bunun asıl amacı da, biliyorsunuz biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Örneğin doğalgazın büyük bir kısmını Rusya’dan satın alıyoruz ve burada binanın enerji verimi ne kadar yüksek olursa elimizde olan enerjiyi o kadar verimli kullanacağız, dolayısıyla da faturamız o kadar düşecek. Burada hem paramız ülkede kalacak hem de bireysel olarak kar etmiş olacağız”

Vatandaşların bilgisi olmadığı için kurumlarda bir yığılma yaşanmaması için acele edilmesi gerektiğini söyleyen Vahap Ayzet, “1 Ocak’tan sonra tapu dairelerinde ve kiralama işlemlerinde bu belge zorunlu olarak isteneceği için, Kayseri’de merkezde sadece ortalama günlük 300 daire alım satım işlemi olduğu bilgisini aldık biz. Yani düşünün ki bugün bir daire alacaksınız ve anlaştınız, tapuya gittiniz ve baktınız ki enerji kimlik belgesi yok. Bu hemen çıkan bir belge değil ve bir mühendis bunu birkaç günde anca hazırlayabilir. Bunun için vatandaşlarımız bir an önce gerekli belgeleri belediyeden alıp, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlardan edinmeliler” dedi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ