“Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu” başladı
TÜRK DİL KURUMU BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. FEVZİ ERSOY, DEDE KORKUT’UN, TÜRK DÜNYASININ EN SEVİLEN ESERLERİNDEN BİRİ OLDUĞUNU VE TÜRK DİL KURUMU TARAFINDAN BU ESERLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ YAYINLAR YAPILDIĞINI BELİRTEREK “ESER YAZIYA AKTARILIŞ TARİHİ İTİBARIYLA ESKİ ANADOLU TÜRKÇESİ VE ESKİ OĞUZ TÜRKÇESİ DİYE ADLANDIRILAN DÖNEMİN ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR” DEDİ.
“Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu” Bayburt Üniversitesinde başladı. Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fevzi Ersoy, Dede Korkut’un Türk dünyasının en sevilen eserlerinden biri olduğunu ve Türk Dil Kurumu tarafından bu eserle ilgili çeşitli yayınlar yapıldığını belirterek, “Eser yazıya aktarılış tarihi itibarıyla eski Anadolu Türkçesi ve eski Oğuz Türkçesi diye adlandırılan dönemin özelliklerini taşımaktadır” dedi.
Türk Dil Kurumu, Bayburt Valiliği, Bayburt Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile düzenlenen “Dünya Kültür Mirası Dede Korkut Uluslararası Sempozyumu”, 25 Nisan’da Bayburt Üniversitesinde başladı. Sempozyumun açılışında Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Ersoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici ve Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan birer konuşma yaptı. Sempozyumda “4. Geleneksel Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri” de verildi. Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Ersoy’a da toplantıya katılım ve katkılarından dolayı Rektör Coşkun tarafından ödül tevdi edildi.
UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Dede Korkut adına düzenlenen ve iki gün sürecek olan sempozyumda 10 oturumda 44 bildiri sunulacak. Sempozyum 27 Nisan’da Bayburt Kalesi, Dede Korkut Türbesi ve Bey Böyrek Mezarı’na yapılacak ziyaretle sona erecek.