Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Beslenmedeki değişiklik insanları etkiliyor

DİYETİSYEN ECE ÖZLÜK, RAMAZAN AYINDA BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİĞİN İNSANLARI ETKİLEDİĞİNİ HATIRLATARAK ORUCU SAĞLIKLI KİŞİLERİN TUTMASI GEREKTİĞİNİ, SÜREKLİ İLAÇ KULLANMASI GEREKEN HASTALARIN İSE DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ORUÇ TUTMASININ DAHA DOĞRU OLACAĞINI BELİRTTİ.

  • Diğer
  • 09 Mayıs 2019
  • 158 KEZ OKUNDU
Reklam

Diyetisyen Ece Özlük, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarındaki değişikliğin insanları etkilediğini hatırlatarak orucu sağlıklı kişilerin tutması gerektiğini, sürekli ilaç kullanması gereken hastaların ise doktor kontrolü altında oruç tutmasının daha doğru olacağını belirtti.

Ramazan ayında oruçla ilgili uyarılarda bulunan Diyetisyen Ece Özlük, “Sahurda uykuya geçişe uygun hafif besinler tercih edilmeli. Gün boyu tok kalmanıza yardımcı besinlerden oluşmalı. Tuz oranı yüksek olmamalıdır. İçerisinde yeterli sıvıyı içermelidir. Bağırsak hareketlerimizin için yeterli lifi sağlamalı. Protein karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşmalı. Kolay hazırlanmalı, pratik tüketilmeli. Sahurdan sonra hemen uyumamalıyız. İftarda ise, yeterli proteinin alınması açısından et, tavuk, balık, kuru baklagiller, etli sebze tercih etmemizde yarar vardır. Eğer yemeklerimiz etli değilse bir başka protein kaynağı olan peyniri salatalarımıza ekleyebiliriz” dedi.

Orucu açtıktan sonra dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Özlük, “İftarı 1 bardak su ve dilerseniz 1-2 adet kuru meyveyle açtıktan sonra çok yağlı olmayan 2 kepçe çorba içilmelidir. Sonrasında masadan en az 5 dakika uzaklaşmak gerekir. Beyne doyma sinyalinin gitmesi 10-15 dakika arasındadır. Bu verilen ara çok yememe konusunda vakit kazandıracak ve yemeklere saldırganlığımızı azaltacaktır. Sonrasında ana yemek, salata, yoğurt ve ekmek tüketerek yemeğimizi 2 ayrı periyota bölmüş olacağız. Onun dışında yeterli sıvı alımını sağlamak gerekir. Yağlı besin tüketimini düşürmek, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmek, asitli içeceklerden uzak durmak, yemekleri hızlı değil yavaş bir şekilde tüketmek, idrar söktürücü etkisi olan çay ve kahveyi fazla miktarda tüketmemek, fiziksel aktivite yapacaksak oruçlu olduğumuz süre dışında yapmamız daha uygun olacaktır. İftardan sonra sahura kadar uyuyorsak 1 ara öğün, uyumuyorsak 2 ara öğün şeklinde vücudu uzun süre aç bırakmadan bir beslenme periyotu belirlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ