Bakan Pakdemirli: “Türkiye tarımsal AR-GE’ye en fazla yatırım yapan 8. ülke”
TARIM VE ORMAN BAKANI DR. BEKİR PAKDEMİRLİ, G20 TARIM BAKANLARI TOPLANTISI’NA KATILDI.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Japonya’da düzenlenen G20 Tarım Bakanları Toplantısı’na katıldı. Türkiye’de tarımsal inovasyon konusunda yapılan çalışmaları anlatan Bakan Pakdemirli, “Türkiye tarımsal AR-GE’ye en fazla yatırım yapan 8. ülke” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, G20 Japonya Dönem Başkanlığı’nca 11-12 Mayıs 2019 tarihlerinde Niigata/Japonya’da düzenlenen ve ana teması “Sürdürülebilir Tarımsal Gıda Sektörüne Doğru Ortaya Çıkan Sorunlar ve İyi Uygulamalar” olan G20 Tarım Bakanları Toplantısı’na katıldı. Dünyanın en gelişmiş yirmi ülkesinin tarım bakanlarının ve uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda katılımcılar üç gruba ayrılarak küresel düzeyde tarım konusunu istişare etti.
“Yenilikçi insan kaynaklarını ve yeni teknolojileri teşvik etme” konusunun alt tema olarak işlendiği birinci oturuma katılan Bakan Pakdemirli, her topluluk için hayati öneme sahip olan tarımın dünyanın üzerinde en çok durduğu konulardan biri olduğunu dile getirerek, tarım teknolojilerinin sürdürülebilir tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği için öneminin gün geçtikçe arttığını belirtti.
2050 yılına kadar küresel nüfusun 10 milyara ulaşmasının beklendiğini ve artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için küresel gıda üretiminin iki katına çıkması gerektiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, doğal kaynakların kısıtlı olduğunu ve tarımın iklim değişikliği gibi ek sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
“Tarımda üretimi arttırmanın en etkili yolu teknoloji”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Günümüz dünyasında tarımsal üretimi arttırmak için en etkili çözüm teknolojinin kullanımıdır” dedi.
Günümüzde ve özellikle yakın gelecekte, sanayi 4.0 ve akıllı tarım gibi bilişim teknolojilerinin tarımda girdi optimizasyonu sağlayan karar destek sistemlerinde kullanılmasının, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımında önemli bir rol oynadığına ve oynayacağına işaret eden Dr. Bekir Pakdemirli, geçmişten günümüze yapılan uygulamaların, hedeflenen verim ve üretim miktarına ulaşmak için üç kilit unsurun gerekli olduğunu gösterdiğini; bu üç unsurun “bilgi”, “teknoloji” ve “yönetim” olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Özellikle kârlılık sorunu ve çevresel etkinin getirdiği çekinceler, tarım sektörünü yeni teknolojiler araştırmaya ve bunları uygulamaya yöneltmiştir. Çiftçiler artık, ekimden gübrelemeye ve hasattan ilaçlamaya kadar arazilerindeki her bir operasyonu dekarlardan metrelere indirgeyecek şekilde kontrol edebilmekte, uygulanan işlemleri etkinliği artıracak şekilde yönetebilmekte, sonuçta daha çok verim ve üretim elde etmektedirler. Bunun yanı sıra, makine kontrol sistemleri, arazi operasyonlarında maliyetleri düşüren uygulamaları zamandan tasarruf sağlayarak gerçekleştiren ekipman otomasyonunu sağlamaktadır.”
“Türkiye tarımsal AR-GE’ye en fazla yatırım yapan 8. ülke”
OECD verilerine göre, Türkiye’nin 2017 yılında tarımda AR-GE’ye en fazla yatırım yapan 8. ülke olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, katılımcılara TARBİL, çiftçi portalı, elektronik küpeleme, tamamen elektrikli traktör gibi Türkiye’de tarımsal inovasyon konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Toplantı sonunda, 19 maddeden oluşan ve Tarım-gıda sektörünün sürdürülebilirliğine yönelik inovasyon, Tarım-gıda sektörünün kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümesi için tarım-gıda değer zincirlerine odaklanma, Küresel sorunları ele almak için işbirliği ve bilgi alışverişi, Dünya çapında sosyal yardım ve envanter çalışması ve G20’nin gelecekteki işbirliği alt başlıklarını içeren G20 Tarım Bakanları Bildirisi kabul edildi.
Bakan Dr. Pakdemirli, Bakan Toplantısının yanı sıra oldukça yoğun bir görüşme trafiği de gerçekleştirerek Japonya, Çin, Hollanda, İngiltere, Hindistan yetkilileri ve AB Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorunlu Komisyon Üyesi ile ikili temaslarda bulundu.