Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

BAGEV Başkanı Çandır, enflasyonu değerlendirdi

ENFLASYONU DEĞERLENDİREN BAGEV VE ATB BAŞKANI ALİ ÇANDIR, “BÖLGEMİZ ENFLASYONU, MAYIS AYINDA ÜLKE ORTALAMASINA GÖRE DAHA KÖTÜ BİR PERFORMANS GÖSTERMİŞTİR. HARCAMA KALEMLERİ BAKIMINDAN ORTALAMAYA GÖRE DÜŞÜŞLERDE DAHA AZ VE YÜKSELİŞLERDE İSE DAHA FAZLA FİYAT ARTIŞLARININ YAŞANDIĞI BİR AYI GERİDE BIRAKMIŞ DURUMDAYIZ” DEDİ.

  • Ekonomi
  • 03 Haziran 2019
  • 158 KEZ OKUNDU
Reklam

Enflasyonu değerlendiren BAGEV ve ATB Başkanı Ali Çandır, “Bölgemiz enflasyonu, mayıs ayında ülke ortalamasına göre daha kötü bir performans göstermiştir. Harcama kalemleri bakımından ortalamaya göre düşüşlerde daha az ve yükselişlerde ise daha fazla fiyat artışlarının yaşandığı bir ayı geride bırakmış durumdayız” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici enflasyonunun (TÜFE); yüzde 1,25’lik piyasa beklentilerinin ve İstanbul Ticaret Odası’nın ilan ettiği perakende enflasyonunun yüzde 1,02’nin oldukça altında yüzde 0,95 olarak ilan edildiğini ifade eden Çandır, yıllık TÜFE’nin yüzde 18.71 olduğunu kaydetti.

TÜFE’deki düşüş eğiliminin, ekim ayındaki yüzde 25,24’lük rekor seviyeden sonra devam ettiğini dile getiren Çandır, “Bu düşüşteki en büyük pay, yüzde – 1,18 ile gıda kaleminde olmuştur. Aynı zamanda yüzde – 1,58 düşüş yaşanan ev eşyası kalemi de TÜFE’nin düşüşüne katkı sağlamıştır. Mayıs enflasyonunu en fazla yükselten kalemler ise yüzde 2,18 ile ulaştırma ve yüzde 1,86 ile eğlence kültür olmuştur. Otel-lokanta kalemindeki yüzde 1,61’lik artış da bölgemiz açısından dikkat çekicidir” dedi.

“Bölge enflasyonu yükseliyor”

Akdeniz Bölge enflasyonunun mayıs ayında yüzde 1,29 olarak ilan edildiğini ve bu düzey ile Türkiye’de en yüksek dördüncü sırada yer aldığının altını çizen Çandır, şöyle devam etti:

“Her ne kadar yıllık enflasyonda yüzde 19,06 ile hala en yüksek 15 sıralamasında bulunmasak da son aylarda sürekli olarak ülkemiz ortalama enflasyonunun üzerinde aylık enflasyonlar yaşamaktayız. Turizm hareketliliğinin yükseltici etkisini birkaç aydır sürekli dile getirmekteyim. Ancak bu aya ilişkin bazı özel durumlar da yaşamaktayız. Birkaç örnek vereyim; Ülkemiz genelindeki düşüşe en fazla katkı yapan gıda kaleminin bölgemizdeki seviyesi yüzde – 0,46 olmuştur. Bu düşüş yüzde – 1,18’in çok altındadır. Yani bölgemizde gıda fiyatları, ülkemiz ortalaması kadar düşmemiştir. Keza ülkemizde yüzde – 1,58 düşen ev eşyası harcaması, bölgemizde ancak yüzde – 0,12 düşmüştür. Yani burada da düşüş, bölgemizde sınırlı kalmıştır. Diğer taraftan enflasyonu en fazla yükselten ulaştırma kalemi, bölgemizde yüzde 2,13 ile ortalamaya yakın gerçekleşmiş, yine enflasyonu yükselten eğlence-kültür kalemi de bölgemizde yüzde 1,47 ile ortalamaya yakın olmuştur. Burada dikkat çeken bir diğer kalem de lokanta-otel harcamasındaki durumdur. Yüzde 2,14 ile ülke ortalamasının çok üzerinde bir fiyat artışı yaşanmıştır.”

“Akdeniz Bölge enflasyonu mayıs ayında kötü performans gösterdi”

Akdeniz Bölge enflasyonunun mayıs ayında ülke ortalamasına göre daha kötü bir performans gösterdiğini söyleyen ATB Başkanı Çandır, “Harcama kalemleri bakımından ortalamaya göre düşüşlerde daha az ve yükselişlerde ise daha fazla fiyat artışlarının yaşandığı bir ayı geride bırakmış durumdayız. Önümüzdeki aylarda da bu eğilimin sürmesi muhtemeldir ve bölge enflasyonumuz, Ülke ortalamasının üzerinde kalması büyük olasılıktır. Burada dikkat çekici bir diğer durum da, üretici enflasyonu (Yİ_ÜFE) ile TÜFE arasındaki makasın tarihi açıklığa ulaşmış olmasıdır. TÜİK’in açıkladığı yüzde 2,67’lik aylık ve yüzde 28,71’lik yıllık yurtiçi üretici enflasyonu, Mayıs ayları dikkate alındığında 2006 yılından bu yana 10 puanlık farkla en fazla birbirinden uzaklaştığı ay olmuştur. Üretici enflasyonunun rekor derecede tüketici enflasyonundan uzaklaşması ve yükselmesi, gelecekteki düşük tüketici enflasyonu beklentilerini olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluğu besleyen diğer faktörler de tüketici güveni endeksi, imalat sanayi tedarikçileri endeksi ve ihracat endeksi eğilimlerindeki tarihi düşüşlerdir” ifadelerini kullandı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ