Reklam
tvTürk
SON DAKİKA

Bacaklardaki ağrılar çocuğunuzun büyüdüğünün habercisi

ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİSİ UZMANI DR. ALİYE SEVİL SARIKAYA, ÇOCUKLARDA BÜYÜME ÇAĞINDA BOY UZAMASININ ARTTIĞI DÖNEMDE BACAK KASLARINDA, BALDIRLARDA AĞRI ŞİKAYETLERİ SIKLIKLA GÖZLENEBİLDİĞİNİ BELİRTEREK, “GENELLİKLE AKŞAM VE GECELERİ SIZLAMA, KRAMP TARZI AĞRILAR ŞEKLİNDEDİR. GECE UYKUDAN UYANDIRACAK KADAR ŞİDDETLİ DE OLABİLİR” DEDİ.

  • Diğer
  • 09 Mart 2019
  • 144 KEZ OKUNDU
Reklam

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, çocuklarda büyüme çağında boy uzamasının arttığı dönemde bacak kaslarında, baldırlarda ağrı şikayetleri sıklıkla gözlenebildiğini belirterek, “Genellikle akşam ve geceleri sızlama, kramp tarzı ağrılar şeklindedir. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli de olabilir” dedi.

3-12 yaş arası çocuklarda, yani özellikle büyüme çağında boy uzamasının arttığı dönemde bacak kaslarında, baldırlarda ağrı şikayetleri sıklıkla gözlenebildiğini belirten Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya çocukluk döneminde görülen bacak ağrıları hakkında bilgi verdi.

“Ağrılar iyi huyludur”

Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, “Genellikle akşam ve geceleri sızlama, kramp tarzı ağrılar şeklindedir. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli de olabilir. Ancak bu ağrıların sürekliliği olmayıp sabah uyanıldığında düzelmiş olması beklenir. Ağrılara eşlik eden fonksiyon kayıpları ve enfeksiyon göstergesi de olabilecek kızarıklık, şişlik, yada sıcaklık olması da beklenemez. Belirtilere ateş, iştahsızlık yada kilo kaybı eşlik etmez. Bu ağrılar tamamen iyi huyludur. Masaj ve ağrı kesicilerle düzelebilirler” diye konuştu.

D vitamini eksikliğine dikkat

Yapılan laboratuvar ve görüntüleme tetkiklerinde sorun saptanmayacağını ifade eden Dr. Sarıkaya, şu konulara dikkat çekti: “Giderek azalarak ergenliği takiben tamamen kaybolurlar. Ancak büyüme ağrılarının benzerlerinin romatizmal ve ortopedik problemlerde, lösemi ve kemik tümörleri gibi malignitelerde, eklem ve kaslardaki iltihabı olaylarda, D vitamini eksikliğinde de görülebileceği göz önüne alınarak ayırıcı tanı amaçlı mutlaka doktora danışılması gereklidir”.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ