Astronomi Modelleriyle Öğretmen Eğitimi
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK) 4005 BİLİM VE TOPLUM YENİLİKÇİ EĞİTİM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLEDİĞİ “ASTRONOMİ MODELLERİ İLE ÖĞRENME EĞİTİMİ” BAŞLIKLI PROJENİN AÇILIŞI SAMSUN DA BİR OTELDE YAPILDI. TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK) 4005 BİLİM VE TOPLUM YENİLİKÇİ EĞİTİM UYGULAMALARI KAPSAMINDA DESTEKLEDİĞİ “ASTRONOMİ MODELLERİ İLE ÖĞRENME EĞİTİMİ” BAŞLIKLI PROJENİN AÇILIŞI SAMSUN DA BİR OTELDE YAPILDI. PROJEYE 540 KATILIMCI BAŞVURDU. PROJE KAPSAMINDAKİ KRİTERLER DOĞRULTUSUNDA, AĞIRLIKLI FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNDEN OLUŞAN 40 ÖĞRETİM ELEMANI SEÇİLDİ. TOPLAM 20 ETKİNLİKTEN OLUŞACAK PROJE, İLKÖĞRETİM 3’ÜNCÜ SINIFTAN 8’İNCİ KADAR OLAN TEMEL ASTRONOMİ KONULARININ KAPSAMA ÖZELLİĞİYLE, KATILIMCILARIN BU ALANDAKİ EKSİKLERİN GİDERECEK BİR PAKET PROGRAM ÖZELLİĞİ TAŞIYOR. PROGRAMDA KONUŞAN SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ(OMÜ) EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ, PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROF. DR. HÜSEYİN KALKAN, “ASTRONOMİ EN ÇOK İLGİ GÖRMESİNE RAĞMEN KAVRAMLARIN, BİLGİLERİN AKTARILMASINDA ÇOK BÜYÜK PROBLEMLER ORTAYA ÇIKMIŞTIR. BU PROJEMİZİN TEMEL AMACI ASTRONOMİ KONULARININ ÖĞRETİMİ İÇİN GÖZLEM, OYUN VE BİRÇOK ETKİLEŞİMLİ FAALİYETLER İLE BİRLİKTE BU ALANDA BASİT MODELLERİ SİZ ÖĞRETİM ELAMANLARINA ÖĞRETMEK” ŞEKLİNDE KONUŞTU. “TÜRKİYE’NİN İLK PLANETARYUMUNU(SANAL GÖKYÜZÜ) VE KARADENİZ’İN İLK GÖZLEMEVİNİ KURDUK” ASTRONOMİ ALANINDAKİ PROJELERİNDEN BAHSEDEN KALKAN, “ KARADENİZ’İN İLK GÖZLEMEVİNİ SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTENDE YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR DOĞRULTUSUNDA KURDUK. BUNLARIN DIŞINDA TÜRKİYE’NİN İLK PLANETARYUMUNU(SANAL GÖKYÜZÜ) ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE YAPMAYI BAŞARDIK” DEDİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklediği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından gerçekleştirilen “Astronomi Modelleri ile Öğretmen Eğitimi 2” başlıklı projenin açılışı yapıldı.
“Astronomi Modelleri İle Öğrenme Eğitimi” isimli projeye 540 katılımcı başvurdu. Proje kapsamındaki kriterler doğrultusunda, ağırlıklı fen bilimleri öğretmenlerinden oluşan 40 öğretim elemanı seçildi. Toplam 20 etkinlikten oluşacak proje, ilköğretim 3’üncü sınıftan 8’inci kadar olan temel astronomi konularının kapsama özelliğiyle, katılımcıların bu alandaki eksiklerin giderecek bir paket program özelliği taşıyor.
Programda konuşan OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Kalkan, “Astronomi en çok ilgi görmesine rağmen kavramların, bilgilerin aktarılmasında çok büyük problemler ortaya çıkmıştır. Bu projemizin temel amacı astronomi konularının öğretimi için gözlem, oyun ve birçok etkileşimli faaliyetler ile birlikte bu alanda basit modelleri siz öğretim elamanlarına öğretmek” dedi.
“Türkiye’nin ilk planetaryumunu(sanal gökyüzü) ve Karadeniz’in ilk gözlemevini kurduk”
Astronomi alanındaki projelerinden bahseden Kalkan, “ Karadeniz’in ilk gözlemevini Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yaptığımız çalışmalar doğrultusunda kurduk. Bunların dışında Türkiye’nin ilk planetaryumunu(sanal gökyüzü) üniversitede öğrencilerle birlikte yapmayı başardık” diye konuştu.
“Bu tür projelerin üretilmesi çok önemli”
Projeden duyduğu heyecanı dile getiren OMÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Seher Balcı Çelik ise, “Bizim zamanımızda astronomik bilgileri elma, armut, mum ışığı gibi materyallerle öğrenebiliyorduk. Bu tür projelerin yapılması, siz değerli öğretmenlerimizin bunlara katılması hem sizler açısından hem de yetiştireceğiniz öğrenciler açısından çok önemli. Bu tür projelerin üretilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizler de, bu tür materyaller kullanarak yetiştireceğiniz öğrenciler de çok şanslı. Bu 5 gün çok verimli olacaktır” şeklinde konuştu.
“Astronomi Modelleri ile Öğretmen Eğitimi” projesi 30 Haziran’da sona erecek.