AİLE PSİKOLOGLARI / PSİKİYATRLARI ŞART
Son dönemlerde siyanürle gerçekleştirilen toplu aile intihar vak’aları toplumsal olarak nasıl bir çıkmazda olduğumuzun açık bir göstergesi. İnsan kendi çocuğunu, eşini, onları korumak adına siyanür ile zehirleyip, kendi canına da nasıl kıyabilir?! Ölüm nedenleri incelendiğinde hepsi parasızlığa çıkıyor. Ülkede güya! ekonomik bir kriz yaşanmıyor. Eğitimli, bilinçli, işsizlikten, parasızlıktan çıkmaza girmiş insanlar, bu dünyada hiç yaşamamışçasına yuvalarını da kurutarak ölümü seçiyorlar.
Adeta örneklem gibi kullanılan siyanür intiharları, insanların algısını siyanür’e yönlendirdi. Siyanür, google üzerinde yapılan aramalarda trend topic oldu adeta. İnsanlar, “siyanür nereden alınır, siyanürür nasıl öldürür” gibi sorular ile arama yaptırıyorlar.
Bu ülkede insan olmanın bir önemi yok kanımca. Asıl önemli olan para kazanmak. Nereden geldiği, nasıl kazanıldığı önemli değil. Yeter ki gelsin. Çalan, soyan, dolandıran el üstünde tutuluyor, alnımın teri deyip çalışan iki yakayı bir araya getiremiyor. Bu insanları ölüme götüren ne? Maddi şartlar en temel ama insanlar bu ülkenin adalet sistemine, sağlık sistemine güvenmiyor. Adım atmanın paraya bağlı olduğu bir hayatta, insanlar yaşama inancını kaybetmiş durumda!
Bİr şey yapmalı: Daha fazla intihar vak’ası yaşanmaması için hemen tedbir alınmalı. Toplumun ruh sağlığı mercek altına alınmalı öncelikle. Nedenler ve sonuçları araştırıldığında toplumsal yarara hizmet edecek sonuçlara da erişilecektir bence.
İnsanlarımızın ruh sağlığı bozuk. Bana kalırsa nasıl ki her ailenin bir aile hekimi var bir de psikolog ve psikiyatırı olmalı. Aile hekimleri ile birlikte çalışabilir bu uzmanlar. Her ailenin fertlerinin ruh sağlığı yakın takipte olmalı.. Aile hekimleri nasıl ki çocuklarımızın boy, kilo, aşı takvimini takip ediyor ise her aile ferdinin ruh sağlığı da bir o kadar yakın takipte olmalı. Bunun için siyasi partiler, psikoloji ya da psikiyatr dernekleri bir an önce çalışma yapmalılar. Hoş senenin başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında, “Ruh sağlığı yasasına ihtiyaç var” demişti ama bu sözler üzerine bir çalışma yapıldı mı, yapılıyor mu ben bilmiyorum? Bilen birileri varsa bize de iletsin lütfen.
İstatistik rakamları ürkütüyor. Türkiye’de; 2014 yılında ölümle sonuçlanan intihar sayısı 3065, bu grubun dörtte üçünü erkekler oluşturuyor. Ölümle sonuçlanmayan intihar teşebbüslerinin sayısının bu rakamın en az üç katı olduğu tahmin ediliyor. 2014’den bu yana ekonomik şartların insanları daha da zorladığını hesaba katarsak bu rakanın daha da büyüdüğünü tahmin etmek hiç de zor değil. Geç olmadan bir şey yapmalı!